De Doddin:
een apart zoet klein historisch appeltje
 


Hier in Nederland weten sommige mensen nog dat in de oorlog de Gorkumse Grauwe Zoete Holaart in de oven gestopt werd en met slagroom besmeerd als lekkernij gold. In Engeland hebben ze de Doddin, een klein zoet appeltje ter grootte van een golfbal dat in de oorlog in de bioscoop bij wijze van snack verorberd werd, in plaats van popcorn.

De Engelsen snappen dat ze een best een beetje zuinig mogen zijn op dit erfgoed. Ze hebben nog minder dan 20 exemplaren ervan, dus het werd tijd om ze in een gemeenschappelijke boomgaard opnieuw uit te planten. Bij Redditch.

Ach, wij Hollanders hebben vaak nog minder dan 20 exemplaren van een fruitras over. Gelukkig werden we net op tijd voortvarend en plantten we deze fruitrassen toch weer aan in collectieboomgaarden.

Maar het idee van een collectieve boomgaard heeft in ons land nog niet echt wortel geschoten. Alhoewel, in Leidse Rijn bij Utrecht is er een stuk nieuwbouw mt fruitbomen, en in Vlijmen komt er een collectie fruitbomen van historische rassen in de nieuwe woonwijk Geerpark. Het kn best, historisch fruit in een moderne omgeving. En nou de uitvoering nog, op meer plekken dan Leidse Rijn en Vlijmen...

Verder lezen en de Doddin bekijken: BBCAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland