Appels, Nieuwjaar en China  


In ons landje associëren we appels en nieuwjaar met de oliebaksels met Schone van Boskoop erin. Lekker hoger zuurgraad, lekker stevig blijvend bij het bakken.

In andere delen van de wereld heeft fruit een andere betekenis. Bij het Chinese Nieuwjaar, aldus een item in het blad Fruitteelt uit het nu bijna afgelopen jaar, zijn mandarijnen en rode appels symbool voor geluk in het Chinese Nieuwjaar.

Je zou denken: dan eten die Chinezen hun eigen appels tenminste op, zodat ze onze fruitboeren niet beconcurreren met hun lage lonen. Maar nee, de Chinees hoeft ze niet te eten, hij kan ze ook op een fruitschaal of rondom zijn huis leggen.

Appels en China. Appels symboliseren vrede, harmonie en gezondheid. Okay dan, Chinese vrinden, prima, dat jullie ons met jullie appels ook geluk willen brengen. Dat wordt dan zonder spreekwoordelijk te hoeven schillen samen een appeltje eten. Maar willen jullie wel eerlijk concurreren, dus geen appels laten oogsten door mensenrechtenactivisten bij wijze van onbetaalde heropvoedingsstraf, maar door eerzame fruitboeren!!

Verder lezen: Fruitteelt 2008, nr. 5Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland