Help, de bijen verdwijnen;
en daarmee fruit ook...
 


"Silence of the bees". Zo heet een rampendocumentaire over het verdwijnen van bijen. Over de hele wereld worden lege bijenkasten aangetroffen. En dat kan grote gevolgen hebben voor de voedselvoorziening op de wereld. Eenderde van ons voedsel behoeft bestuiving door bijen. Dus: zonder bijen hebben we alleen nog graan en rijst en geen groenten, fruit, plantaardige olie. Een geweldig grote bedrijfstak (niet de imkerij, maar een halve plantaardige voedselsector) kan instorten! Al per 2035, als het in het tempo doorgaat waarin het nu gaat.

De video met dit onheilsverhaal kun je, Nederlands ondertiteld, bekijken op deze link.

Vrinden, actie dus. Stel je voor dat wij hoogstamliefhebbers straks met een kwastje tussen bomen heen en weer moeten lopen om het werk van de bijen over te nemen. Overigens, dit is een luxe probleem wat wij dan zouden hebben. Medicinale planten en van gezonde, broodnodige groenten en fruitsoorten zullen de klos zijn, en daarmee wij allemaal. Aldus bezien is de bijensterfte zelfs een grotere catastrofe dan klimaatverandering.

Al Gore zette het klimaatprobleem op de agenda. Tijd dat Bill Clinton of iemand van vergelijkbaar postuur het bijenprobleem es goed op de agenda zet!

Verder lezen: www.agripress.be.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland