Bes maakt zuur zoet.....  


Soms lees je een artikel dat je verbaasd doet zijn. Zoals een artikel over de West-Afrikaanse bes met de Latijnse naam Synsepalum dulcificum. Daar zit een eiwit in dat je smaakpapillen beïnvloedt. Je proeft dan geen zuur meer. Zo wordt een citroen zo zoet als een honingmeloen.

In enkele Amerikaanse steden zijn al "smaakfeesten" gehouden. Door de bes ervaar je op zo'n feest volstrekt niet de normaal bij een product horende smaken.

Ach, wat een luxe. Hier in ons kikkerlandje moet je al een boel moeite doen om bijvoorbeeld zorginstellingen es aan een Week van de Smaak mee te laten doen. Wat een Hollandse boer of zorginstellingskok niet kent, dat vreet resp. kookt ie immers niet. Misschien dat onze boeren en instellingskoks nog op gedachten komen. Is een Week-van-de-Smaak-maal te fris en fruitig, nou dan kiepert de boer of kok er gewoon wat van die gemalen wonderbessen in. Simpel, toch.

Als straks Balkenende en werkgevers dit soort trucjes maar niet toepassen als ze straks de economische broekriem aan doen halen en hun boodschap in plaats van zuur zoet willen doen smaken........

Verder lezen: Fruitteelt 2008, nr. 23Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland