Beduvelen met suggestie dat er fruit
in je voedingsproduct zit...
 


Oei, wat een zware titel boven dit item. En als je doorleest waarover dit gaat, dan zul je zien dat het woord beduvelen terecht is.

Wat is het geval? De groente-en fruithandelaren hebben via hun Europese platform door een Iers bureau laten uitzoeken hoe vaak er door voedingsmiddelenfabrikanten onterecht de suggestie gewekt wordt dat er in een gefabriceerd product groente of fruit zit. In Jip en Janneke taal: hoe vaak suggereren plaatjes op de verpakking dat er fruit in bijv. een sap of koek zit.

Nou, je schrikt wel van de resultaten. Er zijn 207 producten gekocht, waarin volgens de afbeelding op de verpakking een fruit-ingrediŽnt zou zitten. In het lab is vervolgens gezocht naar dat ingrediŽnt.

Het resultaat dus.... Tja, in 18% zat nul komma nul fruit, ondanks de suggestie op de verpakking dat dat er wel in zat. In 32 % zat minder dan 10% van het fruit-ingrediŽnt. Slechts 17 % bevatte meer dan 50% fruit. En dan zat er vaak ook nog veel suiker in.

Volgens de onderzoekers mag slechts 13,5 % van de 207 onderzochte producten volgens het boekje een afbeelding van fruit op de verpakking voeren. In de rest van de gevallen zou het volgens EU-boekjes niet mogen. Misleiding van consumenten, dus, volgens de onderzoekers.

Beduvelen heet dat, op zijn Hollands bij Jip en Janneke.

Verder lezen: www.agriholland.nl.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland