Bayer en de bijen  


Wij zitten al uit te kijken naar het moment dat de bijen de bloesems van onze boomgaard komen bezoeken. Het zijn er telkens minder. Jullie weten het: door gif en of faroamijt en of andere oorzaken is de bijenpopulatie in het gedrang. Aangezien bijen van groot belang zijn voor onze voedselvoorziening zou je denken: alle hands aan dek om op te sporen wat er nou precies aan de hand is. Een methode om dat te weten te komen is door alle mogelijke studies naast elkaar te leggen.

Bayer vindt dat maar niks. Auteursrechten! Bedrijfsgeheimen! En ze zijn naar de rechter gestapt om een deel van hun rapporten, die bij een beoordelingsinstantie van de overheid liggen, voor de bijenstichting uit beeld te kunnen houden.

Meneer Bayer, nou moet u eens goed luisteren. U heeft een verduveld grote verantwoordelijkheid voor de voedselvoorziening en de rol van de bijen daarbij. Als er bij u spullen gemaakt worden die niet goed zijn voor bijen, moet u die gewoon uit de handel nemen. Bij twijfel ook uit voorzorg, meneer Bayer! En stiekem doen, kom op, er zijn vast mogelijkheden om uw bedrijfsgeheimen af te plakken. En auteursrecht, nou daar zult u toch betaald voor hebben? Meneer Bayer, u hoort transparant te zijn. Ik wil u over enige decennia niet in de rechtszaal zien staan wegens mis- of wandaden jegens de voedselvoorziening. Openheid en transparantie, meneer Bayer, af die pet!

Hobbyfruitboeren en echte fruitboeren, houden jullie in de gaten of meneer Bayer zijn verantwoordelijkheid neemt? Jullie hebben uiteindelijk één middel wat betreft de middelen van meneer Bayer, toch?!

Verder lezen: Trouw.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland