Afrika kan honger stillen met vergeten eten  


Het groeit volop in Afrika. We hebben het dan over groente en fruit. Vroeger werd het wel gegeten, maar ja, in de moderne tijd weten Afrikanen dat niet meer. Als er goed onderzoek gedaan zou worden naar voedingswaarde, veredeling en teeltwijze, zouden diverse inheemse groente- en fruitsoorten en rassen Afrikanen een gezond gevulde maag kunnen bieden.

De Amerikaanse denktank National Research Council heeft 3 dikke boekwerken over het vergeten Afrikaanse eten uitgebracht.

Tja, als de Afrikanen hun eigen fruitsoorten en fruitrassen gaan veredelen....dan gaat dat vast ten koste van de omzet van multinationale groente-en fruithandelaren. Er zijn geleerden die zeggen dat door het dumpen van overtollig voedsel uit het rijke westen in Afrika de zelfvoorzienendheid de nek is omgedraaid.

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Maar wie met hun eigen soorten en rassen experimenterende Afrikaanse boeren moet beschermen tegen marktverprutsing door voedseldumping vanuit het rijke westen, dát is nog even de vraag.

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 300509Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland