Amerika: ADHD mede dank zij pesticiden
op groente en fruit?!
 


Vroeger waren het milieugoeroes die zeiden dat chemische bestrijdingsmiddelen op fruit niet goed voor ons waren. Nou lezen we het zelfs op de site van Artsennet, een site voor gerespecteerde artsen.

Kinderen met een hoge concentratie organofosforverbindingen, malathion bijvoorbeeld, in hun plas bleken twee keer zo vatbaar voor het ontwikkelen van ADHD als kinderen met een lage concentratie. De meest voorkomende vorm van de pesticide, dimethylfosfaat, verdubbelt die kans overigens ook al in lage concentraties.

Oei, da's schrikken voor de spuitmiddelenboeren!

Organofosforverbindingen. Een moeilijke naam voor een goedje dat in Amerika nog toegepast mag worden, en in Europa al niet meer. Het spul werd vroeger ontwikkeld voor chemische oorlogsvoering. We weten daardoor allang dat organofosforverbindingen slecht zijn voor mensen. Maar in Amerika zijn nog 40 varianten te koop als pesticide. Insecten gaan dood door het spul omdat de prikkeloverdracht tussen zenuwen en spieren verstoord raakt.

Je zou denken dat de geleerde die het verband tussen ADHD en spuitmiddelen signaleerde, Marc Weisskopf, zou roepen dat het nou ook in de VS maar afgelopen moet zijn met de organofosforverbindingen. Maar wel nee. De man vindt niet dat ie bewezen heeft dat malathion etc. ADHD veroorzaken, en stelt eerst nader onderzoek voor. Wel suggereert ie voortaan nog beter het fruit te wassen voor je het eet.

Nogmaals, in Europa zijn de organofosforverbindingen al verboden. Maar wat de rest van de middelen doet, daar kun je nog niet gerust op zijn. Laten we dus maar veiligheidshalve overschakelen op biologisch geteeld fruit. Liever een keer een wormsteekje dan een theelepel gif, zei ooit een milieurakker. Hij krijgt voor wat betreft Amerika gelijk op de dokterssite.

Verder lezen:

  • De bevindingen van Weisskopfs team zijn te vinden op de site van magazine Pedriatics.
  • artsennet.nl


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland