Walnoten met bast voor medicinale toepassing?  


De vraag

In de rubriek "oproepen, vraag aanbod" op deze website stond een vraag of walnotenbast gebruikt werd voor medicinale toepassingen. Dit naar aanleiding van de vondst van een merkwaardige walnotenboom in de tuin van een dokterswoning.

De noten werden gekenmerkt door veel bast en weinig noot, waarbij de noten ook nog es bleven hangen nadat de bladeren eraf waren gewaaid.

Voor meer informatie: zie het artikel "Walnoten voor de bast voor je bast" in de rubriek "wondere fruitwereld in beeld" van oktober 2007.

Antwoord

Ik kreeg 3 reacties op de vraag of walnotenbast voor medicinale toepassing gebruikt werd.

Allereerst leerde ik van een wijze pomoloog dat het zich hier om de Juglans Nigra handelt. Die boom werd vroeger nogal eens in een parkachtige omgeving geplant.

Ten tweede kreeg ik van de buurman van de eigenaar van het pand de mededeling dat er vroeger allerlei notabelen in het pand woonden, maar pas sinds 10 jaar een dokter. Deze mededeling bevestigt de opvatting van de bovenbedoelde pomoloog dat het een boom was die in een parksetting thuishoort. Bij het huis zit een soort "parktuin".

Ten derde gaf een oude wijze boer mij toch een inhoudelijk antwoord op de vraag of walnotenbast vroeger voor medicinale doelen gebebruikt werd. Het antwoord is dat walnotenbastaftreksel gebruikt werd voor behandeling van de bof. Je weet wel, een ziekte waarbij je dikke wangen en zo krijgt, maar die tegenwoordig f verdwenen is, of vroeg en vlot behandeld kan worden.

Kortom,

De gefotografeerde boom had tot 10 jaar geleden niets met een dokterswonig te maken, maar volgens de wijze oude boer werd walnotenbast gebruikt voor bestrijding van de bof. Jullie redacteur zat dus tch warm!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland