Appels en peren hebben luchtwegen
om te ademen
 


De techniek heeft weer es iets bevestigd wat we al vermoedden. Appels en peren hebben structuren waarmee ze ademen. Het zijn een soort gaskanaaltjes. Driedimensionale microscopische beelden met behulp van de European Synchrotron Radiation Facility in Grenoble hebben de gaskanaaltjes zichtbaar gemaakt. Deze apparatuur maakt het mogelijk om beelden te maken die tot op een duizendste van een millimeter nauwkeurig zijn. Daarbij is er nog zoveel contrast dat de microkanalen van de cellen te onderscheiden zijn.

Erg technisch allemaal, maar we kunnen nu zien dat als Conférenceperen met te weinig zuurstof bewaard worden dat zuurstoftekort vanwege de nauwe kanaaltjes in de peer vlot tot verkleuring van het vruchtvlees leidt. De kanaaltjes zijn dus zo nauw dat een beetje te weinig zuurstof al tot schade leidt!

Tja, als je dat leest sta je verbaasd over hoe hoogstaand de techniek is waarmee appels en peren van nature zijn toegerust. En hoe kwetsbaar dat alles is. Petje af voor de schepping en of de evolutie, denk ik dan!

Verder lezen vilt.be.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland