Links 
NIEUW

Stichting IJsselboomgaarden
De stichting heeft als doel hoogstamfruitboomgaarden in de IJsselstreek te behouden en ontwikkelen. Dit doen we door eigenaren en beheerders met raad en daad te ondersteunen. Ook ondersteunen we de verwerking en afzet van het fruit. We vormen graag de verbindende schakel tussen alle boomgaardeigenaren in de IJsselstreek. Als u zelf ideeën heeft, neem dan contact met ons op. Wij willen graag met u hierover in gesprek.

Cider voor ieder
Keuzehulp voor iedereen die cider wil maken

Kaai Landgoed maakt appelcider van appels uit Noord-Holland, wellicht van uw eigen appels.


'Knoop' op internet
Wie een oud fruitras op naam wil brengen vindt een schat aan informatie op de website van de bibliotheek van Wageningen universiteit: http://library.wur.nl/speccol/fruit.html.
Daar kunt u diverse Nederlandse en Duitse pomologische boeken raadplegen, waaronder het uit 1758 daterende standaardwerk van Johann Hermann Knoop.

Bongerd Groote Veen
Bongerd Groote Veen is een kleine boomgaard waar een 80 tal verschillende
soorten hoogstamvruchtbomen staan. Het is geen vereniging, bedrijf of iets
dergelijks maar gewoon particulier bezit. Ook het uitdragen van kennis van
fruitbomen en andere mensen enthousiast maken voor de hoogstammen is een
deel van de hobby van de eigenaar van de boomgaard.

California Rare Fruit Growers, Inc
the California Rare Fruit Growers, Inc. web site.
Founded in 1968, California Rare Fruit Growers (CRFG) is the largest amateur fruit-growing organization in the world, with members in 48 states and U.S. territories,
and 30 countries. The worldwide membership of CRFG includes many nationally recognized botanical gardens, rare fruit enthusiasts, commercial fruit growers, and internationally recognized horticultural researchers. The organization has a general interest in all aspects of fruit growing with a primary focus on semitropical fruits and uncommon fruits and vegetables.

Fruit.pagina
Dochterpagina van de startpagina met veel informatie over over fruit.

Stichting FRUIT YN FRYSLÂN
In juli 2004 werd de Stichting ‘Fruit Yn Fryslân’ in het leven geroepen. Het bestuur bestaat uit een groep liefhebbers van oude fruitsoorten die het aan het hart gaat dat zoveel rassen appels, peren, pruimen en ander fruit verloren dreigen te gaan. De doelstelling van de stichting is dan ook die teloorgang zoveel mogelijk te voorkomen.

Fruitteelt museum


Landschap Noord-Holland
Landschap Noord-Holland stimuleert het vrijwilligerswerk in het beheer van de groene omgeving en voert zelf beheer uit met eigen landschapsonderhoudsploegen. Uitvoering vindt plaats op een ecologisch, landschappelijk en cultuurhistorisch verantwoorde wijze.
De stichting voert projecten uit voor specifieke dieren- en plantensoorten, weidevogelbescherming en agrarisch natuurbeheer. Landschapsbeheer Noord-Holland geeft cursussen over beheer en techniek en adviseert overheden en particulieren over ecologisch groen-, water- en oeverbeheer, inrichting en subsidiemogelijkheden.

Het tijdschrift Landleven

Noordeljke Pomologische vereniging
De NPV stimuleert het gebruik van oude fruitrassen en het aanplanten van hoogstamfruitbomen door middel van de volgende activiteiten: Oude fruitrassen worden verzameld en doorgekweekt. De collectie omvat bijna 1000 verschillende appels, peren en pruimen en is grotendeels ondergebracht in de 'Fruithof Frederiksoord'.
De NPV organiseert snoei- en entcursussen, open entdagen, tentoonstellingen en determinatiedagen.
Door middel van boeken en het vakblad 'Pomospost' wordt voorlichting gegeven.
Aan particulieren en instanties wordt advies gegeven over aanleg en onderhoud van boomgaarden.
De NPV bemiddelt bij de aanschaf van oude fruitrassen.

Oude fruitrassen
Informatie over oude fruitrassen door Josje Regout

Kwekerij Weigelia
Kwekerij Weigelia is een zelfbedieningskwekerij voor hovenier en particulier.
Het assortiment bevat meer dan 1000 soorten planten (bomen, heesters, coniferen, bodembedekkers, vaste planten, heide, buxus, fruitbomen, bosplantsoen, eenjarigen enz.) en kunnen meestal direct, en in grote aantallen worden geleverd tegen zeer interessante afhaalprijzen. Bovendien zijn er elke week extra aanbiedingen.

Biologische-teelt.pagina
Dochterpagina van de startpagina met links naar websites met betrekking tot biologische biologisch-dynamische initiatieven.

Brogdale, de grootste collectie fruitbomen ter wereld. Onder de link "Fruit Collection" vindt u o.a. de beschrijving van meer dan 2000 appelvariëteiten.

Betuwshoogstamfruit is het gespecialiseerde bedrijf van Sienis Geurts uit Lienden dat zich bezig houdt met het beheer en de verzorging van hoogstamfruitbomen.

De professionele fruitmensen hebben hun site www.agf.nl.
Op die site veel fruitnieuws voor professionals, maar ook regelmatig een leuk berichtje voor de hobbyist en de pomoloog.Ook de moeite waard zijn vaak foto's in de rubriek "fotoreportages", ook rechtstreeks aan te klikken via www.agf.nl/index-foto.html.

Op de website van de provincie West-Vlaanderen onder het hoofd Natuur rasbeschrijvingen met foto's van in Vlaanderen en ook wel hier bekende hoogstamfruitrassen.

West-Vlaamse site met vele afbeeldingen en beschrijvingen van fruitrassen

www.houtwal.be: Fruit-ABC, tuintaal, oude tomatenrassen, weblinks plantendatabases, tuinieren en planten.

Kwekerij De Vrolijke Noot

www.boomgaardenstichting.be: De website van de Nationale Boomgaardenstichting in België.

Het project Oude Fruitrassen van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland.

De Westlandse druif houdt zich bezig met het instandhouden van de oude Nederlandse druivencultuur uit het Westland en organiseert daartoe diverse evenementen in hun themapark en houdt oude rassen in stand".

Ecologisch hoveniersbedrijf De Twee Heren in Enkuizen, gespecialiseerd in natuurrijke tuinen.

De vereniging Beemster's Welvaart zet zich in voor de promotie van de Beemster.

Huis te Manpad, bekend vanwege de slangenmuur en de diverse fruitrassen (recent met 100 soorten uitgebreid).

Lubbert Dijk kweekt op de Baggelhof met hart en ziel, vooral oude, fruitrassen.

Link aanmelden?



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland