Komkommertijd vlak voor kerst: spin in druiventros  


Normaliter lees je alleen in komkommertijd over spinnen in druiven of bananen. Maar dit jaar valt de komkommertijd laat. We lezen nu weer over ene mevrouw Laura Dubin uit Weston in Nieuw Engeland in de USA. Die had in de Stop & Shop in Natick blauwe druiven gekocht. Onderweg zag ze een spin eruit kruipen. Ze herkende het monstertje als dodelijke Zwarte Weduwe. Haar determinering werd bevestigd door een deskundige.

De Zwarte Weduwe komt uit het gebied langs de Westkust van Zuid-Amerika. Ze moet dus een hele reis maken in een koelschip. Dat overleeft ze, doordat ze een soort "koelteslaap" houdt in de boot.

Een beet van een Zwarte Weduwe is hoogst zelden dodelijk. Hooguit mensen met een allergie voor het spinnegif of een verzwakt immuunsysteem sterven aan een beet. Maar wie een beet oploopt, kan maar beter naar de dokter. Pijn en zwelling, zelfs verlammingsverschijnselen zullen je wel dwingen naar de EHBO te gaan, overigens.

En Laura Dubin? Zij deed de spin in een plastic zak en bracht hem terug naar de winkel. En druiven, nee, die koopt ze voorlopig even niet.........

Tip voor Laura: kweek je eigen druiven, desnoods in je eigen kas. Weliswaar heb je dan alleen druiven in het seizoen, maar die zijn dan wel spin-vrij!

Verder lezen: www.wickedlocal.comAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland