De Knolpeer- toch een bekend oud ras?!
Tussentijdse informatie.
 


In het artikel over de knolvormige peren op deze website wordt de vraag gesteld of een daar afgebeelde knolvormige peer een regionaal onbeschreven ras is of dat het beestje toch een naam heeft.

Inmiddels is mij uit contacten met een oude fruitteler gebleken dat de peer vroeger als rode stoofpeer en als handpeer gebruikt werd. Hij werd professioneel geteeld. De door fruittelers (en anderen die de peer kennen) gebezigde naam is: “Knolpeer”. Dit zou een officiële rasnaam zijn. De fruitteler verzekerde mij dat het noch een Zomer- noch een Winter- noch een Herfstbergamotte is.

In de rubriek “Uit de historische fruitkist” zijn (binnenkort) de memoires van Theo Brouwers te vinden, die de Knolpeer meer dan een halve eeuw geleden geteeld heeft.

In de loop van het jaar zal het artikel over knolvormige peren aangepast worden aan de nieuwste inzichten. De zoektocht gaat door. Maar de informatie van Theo Brouwers is belangrijk genoeg om van de mogelijkheden van het Internet gebruik te maken en deze tussentijdse informatie toe te voegen.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland