Nieuwe kwaal: kiwi-allergie  


Dat er mensen zijn die allergisch zijn voor appels, dat is bekend. Maar dat er in Engeland nieuw fenomeen is dat “kiwi-allergie” heet, dat is nieuw.

Knappe koppen hebben op basis van onderzoek onder 30.000 mensen vastgesteld dat het aantal mensen met kiwi-allergie de laatste 3 jaar met ruim 280% is gestegen. In 2002 was 4,4 % van de mensen kiwi-allergisch, in 2007 was dat opgelopen tot 17,1 %

Oei, wat krijg je dan van kiwi-allergie? Eczeem, migraine, vermoeidheid, gewichtstoename worden genoemd.

Waarom blijken nu zoveel mensen niet tegen kiwi’s te kunnen? Volgens de knappe koppen van de Yorktest-laboratoria komt het omdat er door meer mensen en sowieso vaker kiwi gegeten wordt. Maar dat verklaart niet alles. Want in Engeland werd in 2002 voor 21,6 miljoen ponden aan kiwi’s uitgegeven, in 2006 was dat 46 miljoen ponden. Dat is lang geen toename met 280% dus. Een kwestie van dosis, effect en populatie dus, denk ik als amateur-epidemoloog.

En verder: men is steeds in staat dergelijke voedselallergieën te ontdekken in het medisch circuit. Ofwel, vroeger werd je met vermoeidheidsklachten door de medicijnmensen als zeurkous versleten, nou komt het volgens hen ergens door. Een kwestie van kunnen etiketteren, dus.

De redactie is niet kundig terzake van de vraag of uw klachten met kiwi te maken hebben. De onderzoekers van Yorktest wel. Die verkopen voedselintolerantie/allergietests. Tja, constateer je dan als amateur-marketingdeskundige. Degene wiens omzet zal stijgen is die van de Yorktest-jongens. De Kiwi’s kunnen daar met hun vitamine C niet tegen op, valt te vrezen.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland