Voor u gelezen:
De kersenvlieg:
nieuwe plaag voor kersen in aantocht.
 


Inleiding: wat nou weer voor plaag?

De kersenvlieg is een kleine parasiet. Hij richt momenteel in Vlaanderen een ware ravage in kersenboomgaarden aan. Bij sommige telers is tot drievierde van de onbespoten opbrengst aangetast.

Hoe erg de plaag in Nederland is, is niet bekend. Als men prognoses over klimaatontwikkeling leest, valt te vrezen dat het beest steeds noordelijker zal komen, omdat hij in de winter steeds vaker niet door Koning Winter letterlijk koud gemaakt zal worden.

De kersenvlieg komt oorspronkelijk uit Hongarije en Duitsland. Sinds enkele jaren komt hij ook in België voor. Dat de plaag dit jaar zo erg is, komt waarschijnlijk omdat de voorbije winter zo uitzonderlijk zacht was. Daardoor kunnen de insecten overleven. Dat doet het beest vlak onder de grond in een cocon. Het insect komt uit de grond als de temperatuur van de bodem ongeveer twintig graden is.

Wat doet de kersenvlieg?

Het kersenvlieg-wijfje legt haar eitjes in de schil van halfrijpe kersen. Daaruit kruipen de larven . Die vreten zich vol met het vruchtvlees rond de pit. Na een viertal weken zijn de maden volgroeid. De insecten eten zich een weg naar buiten. Ze zullen op de grond vallen. Dan kan de cyclus opnieuw beginnen. Tenzij de rotzakken hun verblijf op de grond niet overleven.

Hoe kom je van de kersenvlieg af?

De bestrijding kan gebeuren met behulp van chemie. De teler zet gele vangplaten tussen de fruitbomen. Als daar de kersenvliegen op zitten weten telers wanneer ze bestrijdingsmiddelen moeten inzetten. Als bestrijdingsmiddel is (in Nederland, informatie van website firma Fleuren) toegelaten het product met merknaam: Danadim Progress. Met dimethoaat erin, voor de echte kenners. Maar het kan ook zonder echte chemie, met kleurenvallen: de kersenvlieg wordt aangetrokken door geel. Gele plasticstroken met lijm, aangebracht van mei tot juli, kunnen de schade haast tot nul herleiden. Hobbytelers kunnen ook een nog vriendelijker methode toepassen. Zij kunnen kippen inzetten. Die zullen, als de grond niet bevroren is, in de grond overwinterende larven met hun poten naar boven krabben en opeten.

Deze Sussex-kip weet wel raad met insecten op en in de grond in de boomgaard. Foto: Wim van Pelt/Bas van Andel

Is het erg dat je kersenvliegen hebt?

Van het eten van aangetaste kersen word je niet ziek. Alleen zien ze er aan de binnenkant niet bepaald smakelijk uit. Dus zal je plezier wellicht vergald worden. Aan de buitenkant, in de schil, zie je een “prikgaatje”. Dan maar kippen onder de bomen uitzetten. De boomgaard wordt er dan nog interessanter en levendiger op. Overigens, het Vlaamse Voedselagentschap controleert de kersen van de veiling, en dit jaar hebben de controleurs nauwelijks een worm gevonden. U kunt dus met een gerust hart Vlaamse kersen eten. Gelukkig maar.

Kers aangetast door de kersenvlieg.
Foto: Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland