Bericht aan alle kinderen
die een appelpitje hebben geplant
 


Beste jongens en meisjes,

Vorig jaar zijn jullie tijdens het feest ‘Beemster 400’ bij de POM geweest. Weet je het nog? Je kon er schieten met pijl en boog, tekenen en appelstukjes uitdelen. POM Jeugd vond het toen een goed idee om met jullie appelboompjes te kweken. Jullie hebben allemaal een appelpitje in een eigen potje met zand gestopt. Alle potjes zijn in de boomgaard achter gebleven. Eigenlijk zijn we toen met elkaar aan een groot avontuur begonnen! Ook POM Jeugd weet niet precies hoe dat gaat, een appelboompje kweken….Gelukkig zijn er bij de POM een paar mensen die daar wél heel veel verstand van hebben. Meneer Houtman, mijnheer Bor en mijnheer Snel hebben uitgelegd dat een appelpitje eerst een hele winter zonder eten buiten moet rusten. Dat vonden we wel wat vreemd. Er gebeurde eerst helemaal niets. Vlak voordat het begon te sneeuwen, kwamen er opeens een paar blaadjes tevoorschijn! Die kregen het natuurlijk veel te koud en verdwenen ook weer.

Ook na de winter was er eerst een hele tijd niets te zien. Pas toen het een beetje warmer werd zagen we weer wat groen naar boven piepen: kiemblaadjes. Mijnheer Bor zei dat er nu toch echt wat moest gebeuren. “Om de boompjes te laten groeien moeten ze wel wat eten” zei hij een beetje streng. “Daarvoor moet je ze in aarde zetten waar voedsel in zit.” Je begrijpt dat we meteen aan het werk zijn gegaan. Alle jonge boompjes hebben een nieuw, groter potje gekregen gevuld met plantaarde. Mijnheer Bor zei ook nog: “ Met het licht en de warmte van de zon kunnen de kiemblaadjes groter en sterker worden. Je moet wel geduld hebben. De boompjes groeien heel langzaam.” Alle nieuwe potjes staan weer gewoon buiten in de boomgaard. Daar krijgen ze genoeg licht en warmte en ook af en toe water van de regen of uit een gieter.

Als je zin hebt, kom dan op 31 augustus of 21 september in de boomgaard kijken. Dan kunnen we je nog iets meer vertellen over hoe je verder kunt gaan met je boompje. We vinden het leuk als je erbij kunt zijn. Tot dan,

Fruitige groetjes van POM Jeugd!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland