Hommels voor dikkere peren  


Innovatie, noemen de professionele vakbroeders het. "Het" is de inzet van hommels in de perenteelt. Door de inzet van hommels krijg je betere vruchtzetting, met betere zaden (pitten) in de peer, en dat bewerkstelligt dat er meer vruchtvlees gevormd zal worden, dus meer volume/omvang zal ontstaan.

Onze professionele vakbroeders hebben het advies gekregen 2 tot 3 hommelkasten per hectare boomgaard neer te zetten. Dat advies komt van de grootste verkoper van hommelkasten. En Adviseur DLV Plant gelooft er ook in.

Wat moeen wij hobby- en hoogstamboomgaardeniers daarmee? Wij schaffen geen hommelkasten van 100 euro stuks aan. Er zijn overigens mensen die ook voor de hobbyist hommelkasten maken, of advies geven over het maken van nestgelegenheid voor hommels in de spouw van je (garage-)muur. Hommelfielen, zal ik hen maar liefkozend noemen.

Maar zelf kun je ook hommels lokken. Zet wat hommeltrekkende bloemen in je tuin, bijv. digitalis, of laat ergens een puinhoopje op een zandondergrond liggen. Al surfend op het Internet kom je vast wel meer praktische tips tegen.

En dan nog wat. Wij hobby- en hoogstamboomgaardeniers noemen het inzetten van hommels natuurlijk geen innovatie, maar terug naar de natuur. Ongetwijfeld waren er in de oertijd hommels en (vrije) bijen. Imkers die bijen houden zijn een "uitvinding" uit de oudheid van de menselijke beschaving. Daar is niks mis mee, ik bedoel alleen te zeggen: hommels deden het al eerder dan de imker-bijen......

Dus om te zeggen dat het om innovatie gaat is in mijn ogen, denkelijk ongewild, een blijk van gebrek aan respect voor moeder natuur!

Verder lezen: Agrarisch Dagblad 020808Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland