Help, door zachte winter wellicht
perenknoppen naar de knoppen!
 


In de rubriek "wondere fruitwereld in beeld" op deze website staan diverse foto's van vroege voorjaarsachtige taferelen.

Bij onze vrienden de professionele fruittelers, met name die in zuidelijk Nederland, begint de paniek nu bijna toe te slaan. Dat blijkt uit diverse publicaties in de professionele fruitmedia. Bij (bepaalde) jonge perenboompjes zijn de bloemknoppen al zo ver uitgelopen, dat er gevaar dreigt. Als het weer nog es radicaal omdraait dreigt dat gevaar. En zeker als er dan geen isolerend laagje sneeuw op de takken ligt. Als het nog es echt gaat vriezen, zullen bij de jonge perenboompjes met uitgelopen knoppen deze knoppen bevriezen. Knoppen naar de knoppen, oogst naar de knoppen, is het dan! Overigens, meestal is op dit moment nog maar zo'n 10 tot 20% van de knoppen uitgelopen. Als alleen die knoppen zouden bevriezen, is er niets aan de hand. Dan hoeft de fruitteler straks minder te dunnen. Bij blijvend zacht weer zullen, in april, de bomen twee weken eerder in bloei staan. Maar als het nu nog twee weken erg zacht blijft, zullen de mééste knoppen gaan groeien. En als het dan flink gaat vriezen, ja, dan hebben onze fruitvrienden echt een probleem.

Overigens, midden jaren 80 hadden we ook zo'n zachte winter. Die werd daadwerkelijk gevolgd door elfstedentochtweer. De al op gang gekomen vruchtboomsapstroom maakte dat veel jonge boompjes bij vruchtboomkwekers sneuvelden. Vruchtboomkwekers hebben nog nachtmerries van die winter! Ook laurierstruiken vroren toen tot op de grond af, omdat de sapstroom op gang was toen het alsnog koud werd.

In 1976 was het overigens voor het laatst dat de perenbomen al in januari uitliepen. Dat laat zien hoe zeldzaam zacht deze winter tot nu toe is!.

  • Omroep Brabant
  • zibb.nl / land- en tuinbouw 090107
  • agrarisch dagblad 090107Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland