De Harmpeer????  


Het was in de Bommelerwaard op een determineersessie van Hennie Rossel en Jan Henk Schutte. Er komt iemand langs met een rijp uitziende peer. "De Harmpeer".

Altijd weer aardig. Iemand die met een perenras komt en stellig een naam weet. Vooral als die naam niet in de grote boeken voorkomt. Althans daar niet 1-2-3 te vinden is.

Soms heb je dan te maken met een landelijk ras dat in een dorp of buurt een speciale naam heeft gekregen. Of je hebt te maken met een lokaal rasje.

Wat we hier aan de veter hebben is nog onduidelijk. Het lijkt een vrij vroege stoofpeer te zijn, die nu over de houdbaarheidsdatum is.

Hennie Rossel mag thuis lekker verder puzzelen op de naam van dit peertje. Ik gok er voorlopig op dat het een lokaal rasje is. Oude fruithandelaren weten nog dat voor de oorlog her en der kleine rasjes stonden in het rivierengebied, waar ter plekke (voor het invullen van de veilingbrieven) een naam voor werd bedacht.

Als Hennie er uit is, horen jullie het. Uiteraard, als jullie het overtuigend weten, mogen jullie het zeggen!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland