Gezegende Peren  


Gezegende Peren, appels van de Heiland, gezegend fruit en een gemeenschappelijke noemer

Gezegende peren.

De oude heer Knoop, grondlegger van de pomologie in onze landen, beeldde de Gezegende Peer als eerste af. Gezegende peren heten zo omdat er doorgaans geweldige oogsten zijn. “Weldragers” is daarom een ander woord voor het ras, wellicht ontleend aan de Franse benaming “Belle Fertile”, wat zo iets als “Schone Vruchtbare” betekent.

Gezegende Peer uit J.H. Knoop “Pomologia”

Appels van de Heiland

Appels van de Heiland. Dan hebben we het over het appelras “Calville de Saint-Sauveur”, dat rond de oorlog ook in ons land op bescheiden schaal geteeld is. Saint Sauveur kun je vrij vertalen als “Heilige redder”, ofwel “Heiland” De appel is simpelweg zo genoemd omdat zij omstreeks 1839 door M. Despréaux te Saint-Sauveur gewonnen is. Overigens, er zijn tientallen plaatsen met Saint-Sauveur. Het Saint-Sauveur van het appelras ligt bij Esquenay. In de Calvados-regio, als ik goed op kaart keek.

Calville de Saint- Sauveur

Gezegend fruit

Wie denkt dat Gezegende Peren en appels van de Heiland iets uit het verleden zijn, heeft het mis. Op de dag van vandaag heb je in Rusland gezegend fruit. En wel rond 19 augustus. De Russisch Orthodoxe kerk herdenkt dan dat Christus op de berg Tabor als Goddelijke verschijning verscheen aan enkele van zijn discipelen.

In de Russisch-Orthodoxe folklore is het zo dat dan op die dag het eerste fruit geplukt wordt. Dat fruit wordt na het plukken dan wel eerst in de kerk gezegend. Zelfs bedelaars moeten op die 19e augustus appels te eten krijgen. Een soort “begin fruitseizoensfeest”, dus, zeg ik misschien –onbedoeld- wat oneerbiedig. Wellicht kun je het ook zien als een soort oogstdankviering.

Het fruit wordt gezegend op19 augustus. Fotograaf onbekend.

In wezen is het feest ook een soort zomerwendefeest. Het feest op 19 augustus valt samen met de beginnende trek van de ooievaars. De nachten beginnen net na half augustus kouder te worden; het einde van de zomer kondigt zich aan.

Slot

Hoe dan ook, zegeningen, heil en fruit hangen in diverse culturen samen. En de pomologie verbindt deze culturen. En daarmee mensen. Liefde voor de schoonheid van het fruit is de gemeenschappelijke noemer. Als meer mensen zich met pomologie bezig zouden houden, zou er vast meer begrip zijn tussen volkeren en culturen. Een nieuwe missie wellicht voor pomologen?

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland