Kersen: rijke bloesems dit jaar
niet gevolgd door rijke oogsten
 


Kersentelers maken zich zorgen over de opbrengst aan kersen dit jaar. Hoe kan dat, zullen jullie zeggen, op deze website stonden plaatjes met verschrikkelijk prachtig bloeiende kersenbomen? Het heeft toch niet gevroren?

Jullie constatering klopt. Het ligt niet aan gebrek aan bloesem of aan een nare nachtvorst. Waaraan ligt het dan wel? De geleerden en telers speculeren ook. Een reden die je hoort is dat de luchtvochtigheid in de bloeipereiode erg laag was. De schrale, droge oostenwind maakte de luchtvochtigheid zo laag dat de vruchtzetting niet lukte, net zoals bij sommige niet diepgewortelde appels de bloesem verschroeide en verdroogde. Een andere theorie is dat de oogst vorig jaar zo rijk was dat er nu wel een beurtjaar moest volgen.Weer een andere theorie is dat de bloei zo vroeg was, dat de bijen nog niet voldoende present waren.Met name rassen die kruisbestuiving nodig hebben dragen heel matig, dus die theorie zou best es kunnen kloppen.

Alle kersen die wel gezet zijn zullen niet per sť tot mooie rode vruchtjes uitgroeien. Er wordt, nu het na droogte flink is gaan regenen, en de bomen flink scheuten zijn gaan maken, nog een flinke rui verwacht.

Kortom, de mooie bloesems van 2007 worden niet gevolgd door rijke oogsten. Wie een oud, zelfbestuivend ras heeft, komt er waarschijnlijk het beste van af. En wie geen kersen heeft, zal in de winkel of aan het stalletje dieper in de portemonnee moeten tasten.

Verder lezen: De Gelderlander 18 mei 2007Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland