Op fruitpad…
naar Betuwse hoogstamfruitbomen bij Pisa
 


Een nieuw seizoen “op fruitpad”. Op de agenda onder meer een bezoek aan de Abdijtuin in Egmond. Suggesties voor andere fruitpaden kunt u naar de redactie mailen.

Intro

Pisa. Italië? Is de penningmeester van de POM niet meer op de centen of kan de redactie nou zelfs in Italië al niet meer loskomen van de hoogstammen? Lees hier, hoe Pisa, hoogstamfruit en de Betuwe met elkaar verbonden zijn.

Aanvang

Het is 4 juli 2007. Het giet. De West-Europese moesson lijkt te bestaan. Zelfs de greppels in mijn toch redelijk doorlatende tuin staan boordevol. Ik besluit de dag niet binnen door te brengen, maar mijn geluk te beproeven met een reportage over hoogstammen. Immers, fruit in de regen geeft extra charme aan fruitfoto’s. Dat is zeker het geval als het even opklaart.

Begin tocht

Ik rijd naar Acquoy. Een Italiaans klinkende plaatsnaam. Inderdaad zit er Latijn in de plaatsnaam verborgen. Aqua en ooi. Aqua is water, en dat tref je daar aan. En ooi is laag drassig land. En dat tref je er ook aan.

Ik stop bij Pisa. Pisa is de dochter van een dominee die hier ooit predikte. Zij ligt begraven op het kerkhof bij de hoogstamfruitbomen bij de kerk. En bij de scheve toren. Acquoy heeft een scheefstaande toren, staand naast een kerk die herbouwd is nadat de vorige gelijktijdig met de Domkerk in Utrecht in elkaar waaide in de onweersstorm van het millennium. Acquoy heeft dus een Betuwse toren van Pisa.

U begrijpt, ik ben in Acquoy in de buurt van Geldermalsen, tussen Den Bosch en Utrecht. Een historisch plaatsje met dik 600 inwoners en met hoogstamfruitbomen rond de kerk. Het dorp is gelegen aan de Linge, de langste kleine rivier ontspringend in Nederland, als ik t goed heb. Genoeg gepraat nu, tijd voor foto’s.

De Betuwse toren van Pisa. Met hoogstamfruit!

Deze foto laat zien hoe scheef de toren staat. Tussen toren en kerk: hoogstamfruit!

Over de dijk

Het dorpje Acquoy ligt langs de Linge. Dat riviertje is bedijkt. En de tocht voert natuurlijk langs de dijk. De (niet meer zo belangrijke, maar nog wel aanwezige) waterkerende functie staat blijkbaar toe dat er bomen langs de dijk staan.

Hoogstamfruit langs een dijk aan het water. Altijd mooi!

Intensief ruimtegebruik: perenbomen op de dijk naast ander geboomte.

Mooi, zo’n solitaire boom onder aan de dijk met uitzicht op het water

Doorkijkje onder door fruitbomen naar het riviertje

Nog meer verkenningen in Acquoy

Het mooiste is natuurlijk het hoogstamfruit langs het riviertje. Maar in de oude kern zie je meer. Je ziet in tuinen nog fruitbomen in plaats van lelijke coniferen. Acquoy zou een coniferenverbod in tuinen moeten uitvaardigen en een premie zetten op de aanplant van fruit. Want fruitbomen in een burgertuin, ook dat kan prima. Ik zag in Acquoy een mooi voorbeeld

Geraniums en Conferences, een mooie combinatie in een burgertuin!

Er was op de 4e juli zelfs al fruit rijp. Krozen, zo langs de weg, ik kon de verleiding niet weerstaan. Jammy jammy, ééntje moest ik er proeven. Prima al!

Dat ene vruchtje zal de baas niet gemist hebben. Bedankt alsnog!

Verder in het dorp langs de lintbebouwing

Ondanks de stortregens genoot uw redacteur van de schoonheid van de lintbebouwing met hoogstamfruitbomen. Alsof de tijd was blijven stilstaan, op een positieve manier.

Hoogstamfruitbomen als natuurlijke verkeersgeleiders in de bocht

Hoogstamfruit bewaakt het dijkhuis

Het mooiste plekkie van Acquoy was aan het eind van een voor auto’s doodlopende weg. Fruitbomen die fungeren als ereboog voor fietsers die het dorp uitfietsen.

Romantiek: ereboog van hoogstamfruit. Het bankje maakt de gedachte aan romantiek compleet. Als nou dat verrekte blik er niet had gestaan, was de idylle compleet geweest. Dat ondanks de nattigheid!

Eén bewoner lijkt te veel hoogstamfruit te zien. Hij heeft een mooie druivenrank op zijn zuidgevel. Mooi, een beetje variatie….

Slot

Dank zij Acquoy is mijn dag ondanks de moessonregens niet in het water gevallen.

Sterker, ik wist eigenlijk niet dat we zoveel moois nèt buiten de Randstad hadden.

Ik weet niet of de inwoners van Acquoy het zullen waarderen als pomologen straks het dorpje overspoelen om de oude fruitcultuur op te snuiven. Maar, vrienden hoogstammers, een trip naar Acquoy is aan te raden. Je kunt het combineren met varen op de Linge, met een bezoek aan het historische waterliniedorpje Asperen met zijn verdedigingswerken in de Linge en het opengestelde fort Asperen. En anders kun je in Leerdam vast nog glas bekijken. Kortom, genoeg te doen in het plattelandsgebied dat nog een stukje rust en historie uitstraalt. Een trip zeker waard!Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland