Fruitmot niet verleiden,
maar misleiden met vrouwelijk sexhormoon
 


Fruitmotten zijn rotzakken, in de ogen van fruittelers. Er wordt dan ook flink tegen gespoten. Maar al die chemie is slecht voor bodem en grond- en oppervlaktewater. De Tuinbouwschool in Sint -Truiden heeft in dat licht een nieuwe, milieuvriendelijke techniek voorgesteld ter bestrijding van de fruitmot.

In een kastje met lokstof krijgen de mannelijke fruitmotten een vrouwelijk hormoon op zich, zodra ze daar in vliegen. Daardoor hebben ze geen zin meer om met de vrouwelijke fruitmotten te paren. Ergo, er komen geen vraatzuchtige kleine larfjes!.

Er zijn 25 kastjes met lokstof per hectare nodig. Dat kost meer dan een spuitbeurt met chemie, maar de werking van de kastjes met lokstof is langduriger en milieuvriendelijker. Denkelijk is de techniek ook bij hobbyboomgaardeniers te gebruiken.

Beste tuinbouwschoolmeesters uit Sint -Truiden, als jullie een proefsetje hebben, het is welkom bij de redactie. Ik beloof dat ik een recensie over de resultaten in mijn hoogstam zal schrijven. En als die positief is, is dat vast positief voor jullie.........

Verder lezen: vilt.be.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland