“Drink Franse wijn….. of ik explodeer”  


Franse wijn is een beetje uit. Zeker de bulk aan middelmatige kwaliteit is uit dankzij goedkooptelanden als Zuid-Afrika en Chili.

Franse wijnboeren balen daarvan natuurlijk enorm. Nou zou je denken dat ze een glas extra wijn zouden pakken. En daarmee hun verdriet zouden verdrinken, met desnoods nog een extra pastis, maar nee. Ze zijn echt laaiend. En het lijkt alsof ze naar de Basken en Osama gekeken hebben.

Ze noemen zich het Comité régional d'action viticole. Dat betekent zo ongeveer: regionaal actiecomité van wijngaardeniers. Ze schijnen uit de Languedoc en omstreken te komen. Ze hebben een videofilmpje gemaakt. Met bivakmutsen op eisen ze een importstop voor buitenlandse wijnen. Op straffe van …aanslagen!

Nou schijnen ze al wat gewelddadigheden op hun kerfstok te hebben. Ze staken een Spaanse vrachtwagen in brand terwijl de chauffeur lag te slapen. De chauffeur overleefde de aanslag gelukkig, maar potverdorie, het lijkt de wijngaardeniers serieus. Althans dat clubje.. Ze dreigden ook al richting president Sarkozy met aanslagen. Bij een bedrijf dat zowel Franse wijn als buitenlandse wijnen verkocht hebben ze vaten kapot gehakt. Alleen, de knuppels hakten niet de buitenlandse, maar de Franse vaten kapot……

Pfff…. Heftig, zo’n club! Zou een nieuw druivenras misschien het probleem kunnen oplossen? Betere Franse wijn verdrijft wellicht hun chagrijn….

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland