Wijnhoeve in Dreischor viert wijnfeest  


Momenteel zijn er volgens hun website al 20.000 wijnstokken gepland. De wijngaard is uitgegroeid tot 6 ha en behoort tot één van de drie grootste wijngaarden van Nederland. Wanneer het tijd is voor de oogst, is de wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken.

Het gaat goed met druiven en wijn in Nederland. En dat willen ze in Dreischor weten en vieren. Daarom was er op 2 augustus een door 2800 man bezocht wijnfeest.

Zo'n evenement is in Zeeland nog nooit vertoond en dus wisten ze niet wie er op af zouden komen. Het resultaat overtreft met de genoemde 2800 mensen de stoutste verwachtingen van de wijngaardenier.

Het programma kende een spectaculaire start. De kersverse wijnkoningin Charja Schouten uit Wolphaarsdijk werd bij stralend weer ingevlogen met een helikopter en vervolgens met enig ceremonieel vertoon gekroond. Jean Marie Veske, directeur van een befaamd wijnhuis in Luxemburg en leermeester en mentor van wijngaardenier Johan van de Velde, verrichtte, conform de Luxemburgse traditie, de kroning onder luid applaus van de vele aanwezigen.

Daarmee was het wijnfeest officieel geopend en konden de duizenden bezoekers vervolgens kennis maken met de inmiddels befaamde Zeeuwse wijnen en tal van andere Zeeuwse streekproducten. Drank en spijzen vonden gretig aftrek en de wijnproeverijen en de excursies waren al snel volgeboekt. Talloze beroeps- en amateurfotografen schoten ontelbare plaatsjes van de charmante wijnkoningin, inclusief haar sjerp en kroontje. Tot volgend jaar augustus blijft zij als ambassadrice verbonden aan de wijnhoeve.

Het eerste Zeeuwse Wijnfeest werd besloten met een dansavond in de schuur tussen de wijnvaten.

Dit evenement is voor herhaling vatbaar en vormt wellicht de start van een nieuwe en lange traditie in Zeeland.

Mooi, Zeeuwse vrinden. Jullie profiteren van een warmer wordend klimaat, in het bijzonder van de mogelijkheden voor druiventeelt en de toeristen die dat warmere klimaat met zich meebrengt. Of het klimaat echt lang warmer blijft, dat durft geen klimaatprofeet te zeggen. Dus hoe lang jullie nieuwgeboren traditie stand zal houden, dat is ook de vraag....

Verder lezen: www.zeeuwsewijn.nl.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland