Is de Dirkappel een subvariŽteit van de
Dubbele Grauwe Gulderling van Knoop?
 


Dit jaar was ik op tijd bij de Dirkappel, zodat ik nog aan de boom hangende exemplaren kon zien. Verrassend, de oud-groene kleur, die de appel nog had!

De Dirkappel vers van de boom, De blauwgroene kleur verdwijnt heel vlot na het plukken al

De gelijkenis met Dubbele Grauwe Gulderlingen uit Knoop valt nu pas op.

Maar toch zou ik niet genegen zijn de Dirkappel als identiek aan de Dubbele Grauwe Gulderling te bestempelen. Immers, de Dubbele Grauwe Gulderling is volgens Knoop rond de jaarwisseling te gebruiken, de Dirkappel is veel vroeger consumptierijp.

In het uitstroomgebied van Maas en Waal is de Dirkappel nog fameus onder de (erg) ouderen. Kennelijk is hier een kruising met/toevalszaailing met "bloed van" de Dubbele Grauwe Gulderling volop vermeerderd geweest.

Overigens, in aanvulling op het eerste artikel over de Dirkappel, recent is op een determineersessie van het bestaan van een tweede overleefd hebbend exemplaar van de Dirkappelboom gebleken. Uit hetzelfde dorp afkomstig als de eerder voor deze site gefotografeerde boom.

Hooguit is de Dirkappel een vroege subvariŽteit van de Dubbele Grauwe Gulderling.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland