Determineren van appel- en perenrassen.  


Het doel van onze vereniging is het behoud van hoogstamfruitbomen als cultureel erfgoed in de provincie Noord-Holland in zo groot mogelijke diversiteit. Op vele manieren wordt er in onze vereniging gewerkt aan het verwezenlijken van deze doelstelling.

Een groep vrijwilligers van onze vereniging houdt zich bezig met het determineren van appel- en perenrassen. Het determineren van appels en peren is het identificeren of bepalen tot welk ras een bepaalde appel of peer behoort.

Op een makkelijke vraag is het soms heel moeilijk een antwoord te geven. Veel organisaties in binnen- en buitenland proberen methoden te ontwikkelen om systematisch de naam van een appel- of peren ras te benoemen. Ook in onze groep wordt gewerkt aan een methode om het determineren te vereenvoudigen.

Onze collectie, ongeveer 380 verschillende rassen, is grotendeels gedocumenteerd. Dat betekent dat we van elk ras zoveel mogelijk beschrijven en van elk ras in alle standen foto’s maken. De foto’s verraden veel kenmerken van een ras. Als u klikt op hier krijgt u enkele voorbeelden te zien.

Als u een appel- of perenboom heeft en graag wilt weten welk ras dit zou kunnen zijn, kunt u contact met ons opnemen of langskomen op onze jaarlijkse open dagen van de Collectieboomgaard in Middenbeemster en van de Genentuin in Egmond-Binnen.

Altijd vijf appels of peren en op tijd geplukt meebrengen. Indien het ras niet direct herkend wordt dan krijgt u later bericht.

Commissie ‘Determinatie’
Thijs Jostmeijer determinatie@hoogstamfruitnh.comAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland