Ervaringen met cranberry-teelt  


In deze rubriek berichtten we een aantal jaren geleden dat er in Brabant, bij Oss om preciezer te zijn, cranberries aangeplant waren. Inmiddels zijn er de eerste teeltervaringen.

Cranberries blijken prima te groeien op het zure, voedselarm gemaakte Brabantse klapzand, mits er de juiste hoge waterstand is. In het begin was er veel overlast van onkruid. Omdat men kiest voor biologische teelt, kostte het veel vrijwilligerswerk om die "rucht" weg te krijgen.

De planten vernieuwen en verspreiden zich prima met nieuwe scheuten.

Een veld cranberries is pas na 5 jaar rendabel. Wat de uiteindelijke jaarlijkse opbrengst zal worden, durft men nog niet te schatten.

Prima initiatief, jongens en meisjes uit Oss en omstreken. Een prima vorm van plattelandsvernieuwing. Maar laten we wel oppassen dat cranberries niet als Amerikaanse vogelkers onze natuur gaat overwoekeren en andere planten gaat verdringen. Cranberries zijn en blijven exoten in Brabant en de rest van Nederland. Want ook op de Wadden zijn ze ooit letterlijk per ongeluk terecht gekomen.

Ik vertrouw er op, vrienden van Landschapsbeheer uit Oss, dat jullie wat dat betreft jullie zaakjes prima doordacht hebben!

Verder lezen: Nieuwe Oogst , Bijlage Gewas, d.d. 260708Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland