Nieuwe kersenplaag: het little cherryvirus  


Een nieuwe virusziekte die al langer bestaat wordt nu als een ernstige bedreiging voor de kersenteelt gezien. Het gaat om het little cherryvirus.

Deze virusziekte begint op één tak. Vervolgens wordt de hele boom aangetast. Bij het rijpen blijven er kersen klein. Ze hangen in de beginjaren van de aantasting tussen dikke kersen, maar geleidelijk aan komen er in de loop der jaren uitsluitend nog kleine, smakeloze kersen voor aan de boom. Die boom kun je dus maar beter rooien, want je hebt niks aan die boom. In ieder geval in België is het verplicht om vervolgens 5 jaar lang geen nieuwe kersenboom op de plek van de gerooide kersenbomen te zetten.

Inmiddels is in België een discussie losgebarsten over de vraag waar het virus vandaan komt. Er wordt enerzijds door moderne kersenboeren naar de hoogstamkersenboomgaardeniers gekeken, die zonder chemie werken; hun bomen zouden bron van ziektes zijn. Anderzijds, de hoogstamboomgaardeniers wijzen naar de moderne kersentelers met hun geïmporteerde boompjes. Er zou niet-virusvrij plantmateriaal ingevoerd worden. En door het veelvuldige snoeien in de laagstamboomgaarden zouden er veel wonden aan de kersenboom zijn. Die zouden als toegangspoort voor virussen fungeren.

Hoe dan ook, er is een probleem en een heen en weer gewijs tussen hoogstammensen en modernisten. Een geneesmiddel tegen het virus is er niet.

Vrienden, goed inspecteren en snel rooien als je de ziekte waarneemt is dus de enige oplossing achteraf. En verder een goede controle vooraf op plantmateriaal.

Sukses met het aanpakken van dit virus. Of en hoe dit virus in ons land toeslaat en of hobbytelers en of hoogstamtelers er ook last van hebben is niet bekend. Wie hier info over heeft, mag uiteraard reageren naar de redactie.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland