Bromsnorren op de fiets “klissen” fruitdieven  


Onze zuiderburen kunnen het zo fantastisch zeggen. Fruitdieven “klissen” . Ik vertaal het maar met “op heterdaad betrappen”. In Borgloon, midden in het Vlaamse fruitteeltgebied, gaat oom agent met de fiets de boomgaarden langs. Nu het fruit verkleurt, komen er allerlei stadse lieden die graag gratis een appeltje of een kofferbak vol appeltjes plukken. Daar balen de fruitboeren natuurlijk van.

Oom agent kan in deze moderne tijd van prestatiecontracten en andere effectiviteitsnormeringen natuurlijk niet alleen op pad gaan voor bonnen voor kleine fruitdieven. Tussendoor controleert hij daarom ook of er geen illegale arbeiders in de boomgaard plukken. Of er nog fruittelers zijn met zwartwerkers melden de media niet.

Tja, denk je dan cynisch. Als die fruitboeren nou niet hadden geklaagd over kleine fruitdieverijen, was oom agent nooit zo actief geworden. Het zal de fruitteler die zwartplukkers in dienst heeft denkelijk meer geld kosten als ie daarop betrapt wordt dan wanneer een stadse gast een kofferbak vol van zijn Jonagolds pikt.

Voor jullie de redactie betichten van Robin Hood opvattingen: fruit is doorgaans zo goedkoop dat iedereen het kan betalen. En als kwaadwillende fruittelers geen illegalen uitbuiten, kunnen nog meer minima nog beter en meer fruit kopen.

Verder lezen:

  • Nieuwsblad.be
  • Website agf 280807


  • Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
    ©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland