Voor u gelezen: Bramenbladthee  


Bramenbladthee kan gebruikt worden als “gewone” thee. U kunt in het bos in de maanden juni/juli/augustus van de bosbraam de blaadjes plukken en deze het best enige dagen laten drogen. De blaadjes worden dan groenbruin en aromatischer. Braamblaadjes bevatten looistoffen en sporen van een etherische olie.

Op het Internet vindt men artikelen waarin gesteld wordt dat braambladthee goed zou zijn bij diarree, bij ontstekingen in de mond- of keelholte en, als badmiddel, bij slecht genezende wonden. Op een Amerikaanse website zou zelfs staan dat bramenbladthee helpt het aantal geproduceerde spermacellen te vergroten.

De beschikbare informatie over bramenbladthee laat veel vragen over. Vraag is natuurlijk of t echt ergens tegen werkt. Op één website wordt gesteld dat de werking vaak overschat wordt. Ook is de vraag of onze moderne bramenbladeren net zulke goede eigenschappen hebben als verondersteld bij de bosbramenblaadjes. Misschien dat er in medische kruidengidsen meer informatie te vinden is.

Hoe dan ook, bramenthee bestaat. En is, volgens het drankreceptenboek “Internationale Drankrecepten”, geliefd als verfrissende drank. Daar adviseert men u de getrokken thee met honing en citroen te serveren.

Voor meer informatie o.a. :



Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland