Napoleon terug bij Keizersveer  


Bomen aan de Peerenboom

Buurtschap de Peerenboom bij Hank doet zijn naam weer eer aan. Want sinds zaterdag is het 25 hoogstam perenbomen rijker.

Het is een gezamelijke actie van de werkgroep Landschapselementen van de Agrarische Natuur Vereniging Altena Biesbosch (ANV) en bewoners van de Peerenboom.

De ANV heeft vijfentwintig perenbomen van historische streekeigen rassen aan de bewoners van het buurtschap geschonken. De bewoners hebben deze bomen zaterdag op of aan de dijk de Peerenboom geplant.

Hiermee is de inmiddels niet meer waterkerende dijk weer voorzien van jonge perenbomen. Het zijn oude streekeigen rassen met tot de verbeelding sprekende namen zoals Haantjesperen, Janbazen, Bonkelenzen, Klaasjesperen, Rode Bergamotte en natuurlijk de Roem van Altena.

Bijzonder is ook dat het ras Beurré Napoleon erbij staat. De Peerenboom ligt pal tegen Keizersveer aan, dat genoemd is naar de beroemde Franse keizer Napoleon.

De plantactie is niet alleen een stimulans voor de biodiversiteit, het levert ook een bijdrage aan het aloude culturele aanzien van de dijk.

Binnen een paar jaar hopen de buurtbewoners er letterlijk de vruchten van te plukken.

Peerenboombewoner Wout Wagemakers houdt de perenboom vast, die aan zijn dijk wordt geplant. Rechts van hem ANV-voorzitter Bastiaan Snoek (rode jas). Links achter hem Mengolda van Andel, voorzitter van de ANV-werkgroep Landschapselementen

INFORMATIE: Mengolda van Andel 0416 - 39 18 58.

Kijk ook op www.anv-altenabiesbosch.nlAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland