Noordhollandse fruitteler neemt
biologische buurman niet serieus
 


Je bent fruitteler in Noord-Holland, 37 en wilt voorkomen dat je boomgaard onder de schurft komt. Natuurlijk heb je geen Santana's staan en genetisch gemanipuleerde vruchtbomen met gersteeigenschappen hebben ze alleen in Wageningen, dus moet je spuiten.

Dat deed deze goede man op zaterdag 5 mei van het afgelopen jaar. Het verhaal zegt niet of de man dat op die zaterdag deed in de verwachting dat de Algemene Inspectie Dienst AID, die de bestrijdingsmiddelenwetgeving controleert, dan wel bevrijdingsdag- èn weekendvrij zou hebben.

Hoe dan ook, het ging mis in die zin dat bij de bespuiting van het perceel aan de Burgemeester J. Glijnisweg in Venhuizen het spuitmiddel overwoei naar het perceel van de biologisch telende buurman. En die werd uiteraard boos.

De rechter kwam er aan te pas, maar die ontdekte dat de spuitwetgeving op 5 mei 2007 nèt nog toestond wat de man ten laste gelegd was, dus met de schrik en een vermaning kwam onze fruitteler vrij.

Onze spuitende fruitteler wist de rechter ook nog te melden dat het bij buurman niet om een serieus bedrijf ging en er toch niks op het veld stond.

Oei, vriend fruitteler. Biologische telers willen en mogen ook niet spuiten op hun kale grond. Ze willen de natuur haar gang laten gaan om ziekten en plagen te voorkomen en ze willen daartoe een chemisch schone ondergrond. Hun controle-instantie SKAL controleert daar ook op!

En, beste fruitteler van 37 uit Zwaag, van mij persoonlijk krijgt u bij deze publiekelijk een standje omdat u de biologische bedrijven niet serieus lijkt te nemen. Bent u wel eens op de Biofach in Neurenberg geweest? Nee? Dan zou u als alternatieve straf daar met de trein heen moeten, om te zien dat de biologische teeltwijze wereldwijd in opkomst is, omdat consumenten de chemische rotzooi in en op uw producten zat zijn! En nog wat: Milieudefensie adviseert geen Nederlandse, maar import-appels te kopen, omdat die minder bespoten zijn! Meneer uit Venhuizen/Zwaag, past u op uw economische zaak!

Past u op dat u niet de rotte appel in de Nederlandse fruitteeltmand wordt. De appelsector heeft nog een wereld te winnen, en ik daag u uit daarbij te leren van uw biologische vakgenoten. Sukses met uw teelt, veel plezier op de Biofach, en doet u uw biologische buurman mijn hartelijke groeten!

Noordhollands DagbladAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland