Fruit voor uw motor?  


Amerikaanse wetenschappers hebben een methode gevonden om uit fructose een zeer krachtige en betrouwbare biobrandstof te maken. Fructose uit appels en sinaasappels zouden ethanol, dat uit mais, graan, palmolie gemaakt wordt, in de schaduw stellen.

Fructose is een soort vruchtsuiker. Voor de chemici onder ons: hier staat de formule.

Het voordeel van fructose is dat fructose 40 % meer energie kan dragen. Er is dus minder fructose dan ander biobrandstofmateriaal nodig. Nog een voordeel van fructose boven de huidige biobrandstoffen: fructose verdampt niet of nauwelijks.

Twee vragen komen op.

Ten eerste, is het verantwoord voedsel te gebruiken voor energiewinning. Zouden hier de paupers uit de derde wereld niet het slachtoffer worden? Nu al stijgen de broodprijzen omdat tarwe duurder wordt, o.m. omdat graan voor biomassa gebruikt wordt.

Ten tweede, als we over het probleem onder vraag 1 heenstappen: waarom doen we dan nog niet aan biobrandstof uit fruit? Kennelijk is de benzineprijs en de prijs van andere biobrandstoffen nog te laag om de ontwikkelkosten van fruitbenzine vlot terug te verdienen.

En toch. Ik zie nieuwe toekomst gloren voor onze klassieke zoete appels. Ik neem aan dat hun zoete smaak te maken heeft met het fructosegehalte. Zoete Campagner, Zoete Dobber, Zoete Ermgaard, Zoete Grauwe Reinette, Zoete Schijveling, Zoete Kroon, Zoete Kwebbelaar, Zoete Oranje, Zoete Pippeling, Zoete Princesse Noble, Zoete Veen en hoe al die andere zoete appels mogen heten, ik zie een nieuwe toekomst voor ze. Met dank aan onze energiehonger en de nieuwe brandstoftechniek!

Verder lezen:

  • Elsevier.nl Elsevier.nl (website van donderdag 21 juni 2007)
  • Wikipedia


Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland