Bananen en kruiden tegen AIDS?!  


De Gambiaanse president Yahya Jammeh zegt een geneesmiddel voor aids te hebben gevonden; een groene zalf, een bitter geel drankje en twee bananen zouden voldoende zijn om aidspatienten van het virus te genezen.

De behandeling met kruiden leidde in ons land zelfs tot kamervragen. Hieruit het volgende citaat:

"Antwoord van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Peters (Groen Links) over hiv/aids genezingssessies door president Jammeh van Gambia en de gevolgen hiervan voor preventieve campagnes.

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte dat president Yahya Jammeh van Gambia sinds 18 januari 2007 HIV/Aids-patiënten publiekelijk "geneest"? Bent u op de hoogte van zijn voorwaarde dat de betreffende patiënten stoppen met hun antiretrovirale behandeling (ARV) en dat het staatsziekenhuis hieraan meewerkt?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de actie van president Jammeh? Hoe kwalificeert u zijn voorwaarde dat patiënten hun ARV-behandeling moeten staken?

Antwoord

De actie van president Jammeh beoordeel ik als uiterst ongelukkig aangezien elke wetenschappelijke basis voor zijn behandeling ontbreekt, patiënten valse hoop wordt voorgespiegeld en zijn kruidenbehandeling het risico in zich draagt dat de gezondheidstoestand van de patiënt verslechtert als gestopt wordt met het gebruik van ARVs. Zijn voorwaarde dat patiënten hun ARV-behandeling moeten staken beoordeel ik dan ook als medisch en ethisch onverantwoord".

(etc.... redactie.....)

Reactie redactie: het is 3 januari 2008, en u bent weer helemaal bij over wat bananen, bijgeloof, in combinatie met de macht van een dictator wel vermogen, en wat Kamervragen daaraan helaas niet aan afdoen.....

Voor verdere discussie over dit onderwerp: RaarMaarWaar.nl

Zie voor de gehele correspondentie tussen Kamerlid Peters en minister Koenders: Ministerie van Buitenlandse ZakenAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland