Appels: erg gezond!  


De appel is een erg gezond product. Tijd voor een bloemlezing over de goede eigenschappen.

De appel is een belangrijke bron van voedingsstoffen en draagt bij aan een goede gezondheid. Een appel bevat een keur aan gezonde vitaminen (B en C). De Jonagold is overigens één van de beste zo niet de beste leverancier van vitamine C.

De schil, en het vruchtvlees zijn het gezondst. Daar bevinden zich de meeste antioxidanten, die een belangrijke rol spelen in het bevorderen van de gezondheid en bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, diverse soorten kanker en longziekten. In de schil bevindt zich anthocyaan en een extra grote hoeveelheid flavonoïden en derivaten van hydroxycinnamonzuur. Het is daarom beter een appel met schil en al op te eten. Bijna alle antioxidanten zitten in de schil van de appel, eet hem dus op. Als je van appels sap maakt, dan is daar niks mee mis, maar er blijft dan maar 10 procent van de beschermende werking van de antioxidanten zoals quercitine, catechine en anthocyaan over.

Appels met een fellere kleur hebben meer van deze goede stoffen dan appels met een lichtere kleur. Hierin zit een tip verborgen voor boomgaardeniers. Als er goed zon bij een appel kan, dit betekenen dat er 2x zo veel flavonoïden in zitten als in een appel die in de schaduw hangt! Open snoeien die boom, dus! Onderzoekers zijn bezig om appels met meer "rood" ofwel meer antioxidanten te maken. Komt er wellicht een nieuwe revival van de aloude Sterappel om die reden, vraag je je af?

Daarnaast wordt verondersteld dat appels goed zijn om Alzheimer tegen te gaan.

Ook helpen de vezels die in appels zitten je darmen actief te blijven en schoon te maken. Ze zijn tot slot, zo wordt gezegd, ook goed voor de bloeddruk en helpen bij het voorkomen van longkanker

De informatie over de gezondheid van appels is en detail terug te vinden op de website van de NFO, zeg maar de beroepsfruittelers. Dit feit hoeft u niet te weerhouden vlug naar de vruchtboomboomkweker (goedkoper) of het tuincentrum (duurder) te gaan en de komende weken nog gauw een paar boompjes in de tuin te zetten. Lei- en miniboompjes maken dat u ook in uw kleine tuin fruit kunt telen!

Verder lezen: Website NFO en de daar onder "gezondheidsaspecten" vermelde literatuurAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland