Appels als alternatieve energiebron  


Onze (aanstaande) nieuwe regering schijn het het gode zij dank eindelijk serieus te menen: de opwarming van de aarde is niet een probleem van de geiten-wollen- sokken-maffia, maar een echt wereldbedreigend probleem.

Welaan, uit de fruitwereld kan een kleine bijdrage geleverd worden aan de oplossing van het probleem dat de aarde opwarmt door het verstoken van fossiele energie.

Een slimme fruitboer aan de overzijde van de grote plas bedacht dat rottend fruit methaangas produceert. Hij paste zijn Jaguar zo aan dat die op methaan kan rijden. Het methaan wordt versneld opgewekt door bacteriŽn uit koeiendarmen. Het bespaart de goede man kapitalen. En energie-efficiŽnt is ook: 10 x zo zuinig als biodiesel, en 7x zo energie-efficiŽnt als bio-ethanol.

De man wil 400 ton fruit, dat is de helft van de opbrengst van zijn 1000 bomen, omzetten in energie. Behalve voor zijn Jaguar gebruikt hij die appelenergie ook om 5 huizen te verwarmen.

Hoppa, laat energie nog maar flink duurder worden. Dan krijgen we vast meer van die creatieve oplossingen. Wťl jammer van dat mooie fruit. Daarmee zie je ook welke nieuwe discussie zal ontstaan: moeten onze boeren gaan werken voor onze energiehonger of voor voedsel voor de hele wereldbevolking? Even moraliseren: vruchtbare grond inzetten voor onze luxe energiegebruik lijkt mij een zonde. Eerst iedereen te eten, dan energie voor luxe artikelen; dat lijkt me de volgorde.

Maar nu treed ik buiten het terrein van de pomologie.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland