Behalve appels ook alcohol van bomen??  


ofwel: bespiegeling over populierenpompoenappels in de toekomst

Bij onze zuiderburen voeren ze behalve over taal ook strijd over andere zaken. Zelfs over zaken die er toe doen, zoals het energieprobleem. Jullie weten het: olie, kolen en gas raken op of zijn smerig of belasten de lucht met CO2. Biobrandstoffen-gewassen laten telen door boeren maakt voedsel duur en gaat ten koste van landbouwgrond. De Belgen zijn slim en dachten: als de bomen van de economie tot in de hemel moeten groeien, moeten die bomen ook maar energie uit de hemel leveren. En dat kan, als je bomen genetisch manipuleert.

In België zijn ze daar ook echt mee bezig. Ze manipuleren de eigenschappen van populieren zodanig dat er twee keer zoveel glucose uit het hout vrijkomt. En die glucose is dan weer basis voor biobrandstoffen.

De genetische manipulatie van bomen roept ook bij onze zuiderburen protest op. Ik zal de argumenten in die discussie nu niet bespreken, maar mij bezondigen aan een toekomstbespiegeling.

Zie je het al voor je? Boomgaarden omringd door populieren die biobrandstofsap leveren? Ik zie een revival voor de ( Italiaanse) populier als windvanger rond boomgaarden. Ik kan zelfs nog verder dromen ( of nachtmerries berijden). We manipuleren zo veel verder dat de populieren in plaats van pluizig, oogirriterend steriel zaad appels gaan leveren. De overdaad aan appels kieperen we dan in de biovergistingsinstallatie om er energie mee op te wekken.

Illusie, fictie? Wellicht. Dat zeiden ze ook van Jules Vernes' verhalen over maanreizen. En die werden ook realiteit. Misschien, heel misschen, maak ik het nog wel mee dat populieren fruit voor de biovergisting gaan produceren. Met appels zo groot als pompoenen. Onze Jonagoldbomen zijn tegen die tijd autochtone bomen. En de antieke Jonagold zal vervangen zijn door populierenpompoenappels...

Huiveringwekkend of hoopvol perspectief? Die discussie moeten we maar es echt breed gaan voeren met milieukundigen, ecologen, landbouwwetenschappers, genetici én wijze mensen.

Verder lezen over de voorgenomen Belgische veldproef met transgene populieren en de discussie daarover: website VILT d.d. 050508Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland