Nashi: oosters fruit met toekomst
in het westen?
 


Nasi? Nee, geen nasi. Maar het is wel voedsel en het komt uit hetzelfde continent vandaan als de nasi.

Nashi is een kruising van peer en appel. De nashi hoort tot het geslacht pyrus, dus het geslacht waartoe ook de peren behoren. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt. Nashies hebben een dunne, gele schil en sappig, wit vruchtvlees. Ze smaken fris en zoet. De smaak lijkt op die van de lychee. Je kunt ze zowel in vruchtensalades als in hartige salades verwerken. In de koelkast blijven ze circa 1 week goed.

De fruitsoort heeft haar wortels in Noord-China, Korea en Japan. In de Koreaanse keuken, worden nashi-peren vaak in plakjes gesneden of in een saus verwerkt om gerechten zoeter te maken. In Taiwan worden in Japan gekweekte nashi-peren sinds 1997 als een luxe cadeau beschouwd en is de consumptie van deze vruchten sindsdien ontzettend toegenomen.

Het telen van de Nashi is iets voor biologische fruitkwekers. Dit vanwege de hoge ziektebestendigheid . Deze vruchten groeien in Azië aan 2 meter hoge struiken. Tijdens de groei worden ze in Azië wel in papieren zakjes verpakt om ze tegen ongedierte te beschermen. Ook een idee voor Nederlandse biologische telers?

In Nederland en België wordt deze vrucht ook steeds vaker op markten aangeboden. Er zijn 2 soorten nashi op de markt: een Chinees type met peervormige vruchten en een Japans type met meer appelvormige vruchten. Meestal is het de Japanse variant die je in Nederland kunt kopen.

Nashi-vruchten

Verder lezen:

Foto's: Japanse websites.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland