Een verzamelaar van zeldzame
fruitrassen in België:
Dirk Vanden Eynde
 


Echte liefhebbers, gegrepen door de passie van het verzamelen van oude rassen vind je overal. Op de Kriesberg in Nieuwrode, Holsbeek in Vlaams Brabant betreft het Dirk Vanden Eynde. Hij heeft de afgelopen jaren al 430 vergeten rassen naar zijn Bogaerdenberg gehaald. Het gaat om appels, kersen, peren, perziken en pruimen. Het is de bedoeling om de oude inheemse fruitsoorten opnieuw te planten in zijn regio, en zo het genetische materiaal ervan te bewaren. Hij heeft er half Europa voor afgezocht. Hij heeft onder meer appelbomen uit Friesland gehaald. Uit Beieren haalde hij de in de Lage Landen verdwenen 'Dubbele Griet' terug; ze had in Beieren overigens een Duitse naam. Ook Schaarbeekse krieken en melkappels vond hij terug. Ook heeft hij in Duitsland “Zestienponders” teruggevonden , een dikke kers waarvan een dozijn al gauw een half kilogram weegt.'' Tot slot vond hij de de “Küssnachter”. Deze appel krijgt een ereplaats in de boomgaard. Dirk kwam hem op het spoor in Zwitserland. De appelboom komt uit Küssnacht, de plaats waar koningin Astrid 70 jaar geleden overleed. In Zwitserland zijn er nog vijf bomen van over.

Dirk heeft diverse redenen voor zijn levenswerk. Allereerst helpt hij zo de natuurlijke fruitrassenrijkdom een flink handje. Hij wil streekeigen rassen, omdat die beter passen bij de natuurlijke omstandigheden in zijn regio. Daardoor hebben ze minder bespuiting nodig. Hij wil zijn boomgaard ”ecologisch zuiver” houden.

Door minder bespuiting heb je in de Vlaamse heuvels bovendien minder last van erosie als gevolg van afspoeling van grond. Die grond komt los te liggen door het rijden met zware tractoren met spuitmachines.

Inmiddels heeft ook de ontspannende en of lerende mens voordeel van Dirk zijn werk. Er is al een educatieve Boongaerdenpad. Jong en oud kan daar op zijn of haar manier leren en of genieten van het fruitbomenrijke gebied.

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland