Kanzi-appel kleurt boomgaard knalrood  


Door FRED EGGINK

Met toestemming overgenomen uit de Gelderlander van 11 oktober 2006

Woensdag, 11 oktober 2006 - Een knalrode, knapperige appel. Dat is de Kanzi, het nieuwe appelras dat deze week wordt geplukt. De meningen zijn over het algemeen goed, al zit er bij de jonge aanplant nogal wat scheurtjes bij de steeltjes.

ZOELEN

Elstar en Jonagold zijn van de bomen, maar het nieuwe appelras Kanzi wordt nu geplukt. Niet zo massaal, want de regio Rivierenland kent maar een paar percelen, waar het nieuwe "raspaardje" van veiling Fruitmasters wordt geplant. De boomgaard kleurt knalrood, want de Kanzi lijkt op wat je van een appel in een Ster-spotje verwacht: vuurrood.

Voor Wim de Heus is het de eerste oogst. De teler uit Zoelen is heel tevreden. "De kleur is intens rood, het ziet er fantastisch uit. En hij is heel knapperig en hard, dat wil de consument. De smaak is prima. Ik denk dat de tijd van de melige appel voorbij is. Want dat was het bezwaar na verloop van tijd van de Elstar en Jonagold. Kanzi is een hele verbetering, ik zie er perspectief in." Zijn er geen kinderziektes? "Alleen bij grote appels zie je scheurtjes, maar dat mag geennaam hebben."

Voor Henk de Jong, bedrijfsleider van Van Kessel in Waardenburg, is het de tweede oogst.

Hij heeft gemengde gevoelens. "De oude bomen zijn super, maar in de jonge bomen zit veel onheil. Veel scheurtjes aan de stelen. Terwijl de bomen toch dezelfde behandeling krijgen. Bij de oude driejarige bomen is er niets aan de hand. Dat is een plaatje."

Rini Verbeek, hoofd kwaliteit van veiling Fruitmasters in Geldermalsen wijt de problemen aan het weer. "De jonge bomen kunnen niet tegen de afwisseling van nat en droogte. Dan zie je groeistoten, die scheurtjes veroorzaken. Maar dat zie je ook bij andere rassen. We gaan het onderzoeken, het is te pril om er nu conclusies aan te verbinden. Ik denk niet dat het aan het ras toe te schrijven is. De ervaring zal moeten leren of Kanzi het grote succes wordt, dat weet je pas na een aantal jaren. De markt was wel toe aan iets nieuws. Bovendien waren de prijzen veel te laag. Voorlopig ziet het er goed uit."

Kanzi

Kanzi is een nieuw appelras van Veiling Fruitmasters dat vanaf dit jaar in enkele en Nederlandse Belgische winkels te vinden is.

Vanaf 2007 is deze nieuwe appel massaal te koop.

Nederland telt ongeveer dertig Kanzi-telers.

Uit de testen blijkt dat Kanzi er voor alle doelgroepen aantrekkelijk uitziet en bovendien lekker gevonden wordt.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland