KNMI in Japan op de knieën
voor fout met kersenbloesem
 


In België doet een deskundige van een fruitteeltproefstation uitspraken over de bloeitijd van fruitsoorten. Men zie het “naburige” artikel hier in deze rubriek.

In Japan houdt zich het KNMI van dat land zich bezig met bloeiperiode-profetie. Daarvoor gebruiken ze computerprogramma’s. U kent het wel: zoveel dagen keer zoveel graden levert een temperatuursom op, en dan weet je wel zo’n beetje wanneer een fruitsoort in bloei staat.

Tot zover niets bijzonders. Toch ging het mis in Japan. Want een computerprogramma kan nog zo perfect zijn, als je foute invoergegevens gebruikt, dan klopt de uitkomst niet. De mens is de baas, én de bron van computerfouten.

Door de foute invoergegevens zat het Japanse KNMI er een week naast. En dat is in Japan erger dan in Nederland. In Nederland heb je hooguit een paar bloesemwandeltochten. Maar in Japan gaat de halve natie naar de kersenbloesemboomgaarden!

U begrijpt het al. Vele Japanners hadden in de verkeerde week een reis naar de kersenboomgaarden geboekt en of hun schaarse vakantie opgenomen.

Het Japanse weerbedrijf heeft de nederige excuses aangeboden. Of ze aanvaard zullen worden, is waarschijnlijk zeer de vraag.

Verder lezen: NOS Teletekst d.d. 150307Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland