Gouden frambozen  


De filmbusiness-wereld van Hollywood heeft zojuist de uitreiking van de gouden framboos achter de rug. De anti-Oscar voor de slechtste film, hoofdrol etc. Huh, denk je dan als pomoloog, hoezo gouden framboos? Dat is toch een smakelijke vrucht?!

Als ze de prijs nou "de zure augurk" of "de bittere pil" genoemd hadden, dat zou pas begrijpelijk geweest zijn.

Gelukkig hebben we nog een Wikepedia, waar heel veel verklaard wordt. Om het u uit te leggen moet ik even Engelse les gaan geven. Allereerst: framboos is in het Engels: raspberry. In het Engels heb je een uitdrukking: "blowing a raspberry": je tong uitsteken en vervolgens blazen, waardoor afkeuring wordt weergegeven.

Zoiets als boe roepen in een stadion of concertzaal of zo bij ons, dus. Die opgerolde tong, nou met een beetje fantasie zie ik daar dan wel een framboos in. Een roze-rode framboos dan wel te verstaan.

Waar het woordje "gouden" vandaan komt durf ik zelf wel in te vullen. Als je denkt aan het gouden kalf (als jaarlijks uitgereikte kunstprijs in Nederland) en de kleur van de Oscars en van de medailles van eerste prijs winnaars, dan begrijp je weer helemaal dat goud de enig mogelijke kleur van de framboos is.

Goh, pomologie is overal. Zelfs in Hollywood.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland