EU-accijns leidt tot stiekeme fruitverwerking  


Veertien februari. In ons land Valentijnsdag, in Bulgarije dé dag van de wijn en de wijngaard. En nu in Bulgarije behalve de dag van Sint Triphon ook de dag waarop een ultimatum afloopt. De regering moet een EU-accijns op sterke drank inslikken. Anders worden sommige Bulgaren op 14 februari echt nìet lief. En zullen ze dat het parlement laten weten ook, zeggen ze dreigend.

In Bulgarije is het een traditie dat mensen hun fruit laten destilleren en er dan rakia of raika, een soort cognac van maken. Dat deden ze tot dit jaar, tot de toetreding van Bulgarije tot de EU, in officiële destilleerderijen.

Maar een door toetreding tot de EU ingevoerde heffing maakt dat legaal destilleren wel duurder. Wel 1 tot 2 Euro per liter duurder. En dat scheelt in het straatarme Bulgarije een slok op een borrel.

Vandaar dat men afschaffing van de accijns wil. Zo die accijns blijft, zal men illegaal gaan stoken. Bijvoorbeeld in oude wasmachines. Zelfs de burgemeester van een stadje werd al gezien terwijl hij in de nacht clandestien alcohol stookte.

Bij de arme bevolking ligt de alcoholaccijns zwaar. Na een jaar hard werken is alcohol stoken van eigen fruit het enige lolletje dat we hebben, is hun reactie.

Alsof de Brusselse bureaucraten zich daar iets aan gelegen zouden laten liggen……….

Verder lezen: www.eubusiness.com/Bulgaria/bulgaria-brandy.53Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland