Domeniska  


In deze rubriek weer eens een ras, dat eigenlijk alleen bekend is uit De Nederlandsche boomgaard uit 1868.

Waar hebben we het over? De Domeniska. Een uit het oosten van Europa, Rusland, afkomstig ras, dat via Hamburg in de tweede helft van de 19e eeuw ons land had bereikt. Althans, dat zegt Berghuis, de auteur van De Boomgaard, die in 1868 vaststelt dat het ras een zekere voet aan de grond in ons land had gekregen.

Laten we beginnen met een paar kopieën van afbeeldingen van de Domeniska uit “De Boomgaard” .

Op struintocht in een oude boomgaard trof ik onlangs een appel aan, die zeer wel de Domeniska kan zijn. Die opvatting steun ik niet op eigen-wijsheid, maar ook op ruggespraak met een ervaren pomoloog in het vak. De overeenkomsten zijn talrijk. De gevonden appel is nu, medio oktober, als valfruit nog net eetbaar; hij was al enkele maanden geleden eetbaar, dus hij is, zoals De Boomgaard aangeeft, een heel lang houdbaar zomerras. De kleur is heel lichtgroen. Later wordt de kleur citroengeel. Ze lijkt dan wat op de Yellow Transparant. Je ziet wel stippen, puntjes van aantastingen op de schil, maar de minuscule vruchtstippen, die ontbreken. Rood zie je volgens De Boomgaard zelden. In het na een veel zonuren opleverend voorjaar weinig zonnige zomer 2008 hoef je nu, oktober, geen rood meer te verwachten, als dat normaliter al niet voorkomt. De steel is betrekkelijk lang en voldoet aan de beschrijving “groenbruin”uit De Boomgaard. Er is weinig roest bij de steelholte. Hier kun je twijfel hebben of dit spoort met De Boomgaard, die zelfs spreekt over het ontbreken van roest.

Bij het proeven valt op dat de Domeniska fijn, zacht vruchtvlees heeft, met sap. Het doet een beetje aan de Transparantes de Croncels denken. De smaakbeleving spoort met wat je op basis van de beschrijving in De Boomgaard mag verwachten. Kortom, de veronderstelling dat de Domeniska heeft overleefd in ons land lijkt gerechtvaardigd. Internet geeft geen foto’s of afbeeldingen van de Domeniska, behalve de afbeeldingen uit De Boomgaard.

Hoog tijd dus dat we afbeeldingen van de Domeniska aan het Internet toevertrouwen!

De gevonden appels kun je moeilijk niet Domeniska noemen. Ook al bestaat 100% zekerheid natuurlijk nooitAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland