Dirkjesperen  


Ze worden rond 1830 voor het eerst genoemd. Jullie redactie vond nog een paar takken aan een ongeveer één eeuw oude boom in slechte conditie.

De Dirkjesperen zijn vroege zomerpeertjes, normaliter in augustus rijp, maar dit jaar met zijn hete april maakt dat er nu al diverse peertjes rijp zijn.

De eerste Dirkjesperen zijn nu, 10 juli van het hete voorjaars-jaar 2007, rijp. De kelk lijkt een beetje op die van de Juttepeertjes. De rijpe peer heeft een gezond blosje. De nogal ruw gevormde kelk is vatbaar voor wormsteekaantasting.

De Dirkjesperen hangen in trosjes, zijn ongelijk van grootte en ongelijk rijp. Opvallend is dat in de kelk een bruin oog lijkt te zitten. Dit zijn restanten van de bloesem.

Een rijkbeladen tak met Dirkjesperen

Zelfs het blad van de Dirkjespeer is ongelijkvormig!

De eigenschappen ongelijke grootte, ongelijke rijheid, dikke middellange steel, grote ruwe kelk en mooie geel-oranje-rode blos bij het rijpen nog es in beeld. Het blad heeft een opmerkelijk lange steel.

Regelmatig is er een bobbeltje bij de steel te zien

Doorsnee van de Dirkjespeer

Slotbeschouwing

De Dirkjespeer is uit het reguliere assortiment verdwenen. Dat ligt niet zo zeer aan de best aangename frisse, tevens iets zoete smaak, maar meer aan het formaat, de ongelijke rijping en ongelijkvormigheid en de zeer slechte houdbaarheid. In augustus is het normaliter met één week houdbaarheid als handpeer bekeken.

En toch, de Dirkjespeer verdient een plekje in de boomgaard. Als zelf-consumeerder heb je er geen last van dat de peren ongelijk rijpen; sterker, dat kan een voordeel zijn.

Maar de beste argumentatie om Dirkje aan te schaffen ligt in haar schoonheid. Ze is vooral een mooie sierlijke aanwinst. Dat ze daarnaast lekker is als handpeer met iets vastig, slechts redelijk sappig vruchtvlees, dat is een argumentatie van tweede orde. Dat ze zelfs te stoven is, is tegenwoordig een amper ter zake doend argument, helaas.Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland