Verbrande keel na drinken appelsap
van over houdbaarheidsdatum?
 


Het gebeurde in Australië. Een vrouw van 60 vond een flesje met 375 milliliter appelsap op haar werkplek en dronk dat op. Met verbranding in haar keel en ziekenhuisopname daardoor als gevolg.

Volgens de politie zat er een “caustic substance” in het flesje. Nou mogen chemici mij de juiste Nederlandse term geven, als simpel huismens ken ik alleen caustic soda, en daarmee ontstop je op de meest grove chemische manier je verstopte afvoer. Dat het goede Australische mens in het ziekenhuis kwam, is dus niet verwonderlijk.

De Australische producent van het sap is zich van geen kwaad bewust. Het flesje was gevuld in 2004, houdbaar tot 2006, dus over de datum. Maar hoe er die bijtende substantie in kwam, de fabrikant wist het niet. Er waren geen andere klachten geweest en van afpersing ( “ betalen en anders gif in jullie fles”) was ook geen sprake geweest.

De fabrikant bofte dat het flesje ver over de houdbaarheidsdatum was. Een terugroepactie had immers nu geen zin meer. Maar, zo denkt de amateur-jurist verder, verbranden aan iets “caustics” heeft niks te maken met de houdbaarheidsdatum. Dat vermoedelijk na het schoonmaken van de leidingen de eerste fles vervuild geraakt is met schoonmaakmiddel wordt niet minder de causale oorzaak van het verbranden van mevrouws keel!

Dus, appelsappers van Nederland en daarbuiten, na het schoonmaken van je installatie eerst even goed doorspoelen. Maar dat deden jullie natuurlijk al!

Verder lezen:Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland