Appelsap beter dan appel?  


Engels onderzoek:

“A glass of apple juice a day 'can help keep asthma away'”

Appelsap vermindert fors, met 50%, de kans op het ontstaan van astma bij schoolkinderen. Dat is de uitkomst van een onderzoek door Professor Peter Burney van het Nationale Hart & Long Instituut aan het Imperial College in Londen, in het vaktijdschrift European Respiratory Journal. Appels hebben dat positieve effect niet. Bananen hebben, volgens hetzelfde onderzoek, ook enig, maar minder effect op het voorkomen van het ontstaan van astma.

Vraag is natuurlijk wel waarom appelsap wel helpt, en verse appels niet helpen. Volgens de professor is dat waarschijnlijk omdat er meer appelsap naar binnen gaat dan appels, ze krijgen dus een hogere dosis van de anti-astma-stof binnen.

De experts denken dat het consumeren van industrieel bereid “fast” voedsel in plaats van vers voedsel en fruit astma en dergelijke kwalen en allergieën veroorzaakt in onze luxe westerse wereld. Een Grieks onderzoek ondersteunt die theorie: uit dat Griekse onderzoek bleek dat een Mediterraan dieet met veel groenten, fruit en noten de kans op het ontstaan van astma vermindert.

Als simpel pomoloog vraag je je af wanneer de fast food industrie voor de rechter zal moeten komen wegens grootschalige gezondheidsaantasting bij mensen. Ooit kreeg de tabaksindustrie grote claims voor gezondheidsschade. Misschien zijn we over 10 jaar zo ver dat we kunnen bewijzen dat het industrieel bereide snelle voer voor miljarden gezondheidsschade heeft aangericht. Dan worden het gouden tijden voor advocaten, en vooral voor biologische en nog schonere telers van groenten en fruit.

Verder lezen:

Daily MailAan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend
©2001- POMologische Vereniging Noord-Holland