Jaarverslag 2023

Het is wel even wennen, een jaar zonder voorzitterschap van Cees Vroegop.
En nog steeds geen leden die staan te springen om deze positie in te nemen dus hebben de bestuursleden ‘zonder functie’ bij toerbeurt de honneurs waargenomen. Alles lijkt dan ook goed te verlopen maar het is geen wenselijke situatie. Hopelijk krijgen we binnenkort reactie vanuit ons toch aanzienlijke ledenbestand of worden ons namen van kandidaten aangereikt.

Verenigingsactiviteiten

Het verslagjaar 2023 begint met de nieuwjaarsbijeenkomst in Akersloot.
Prima locatie voor wat betreft zaal, bediening en consumpties maar misschien wel lastig te vinden getuige het geringe aantal bezoekers.
Na het laatste optreden van deze Thomasvaer en Pieternel is het woord aan Jan Lankelma die ons meeneemt in de ontwikkeling van een digitaal determinatieprogramma. Uit het verslag dat staat in de lentePOM ’23: ‘Fascinerend om dit programma te zien functioneren. Tijdbesparend, laagdrempelig, gegevens die vastgelegd zijn’, zomaar een paar opmerkingen uit de zaal.
Maar er zijn nog veel meer activiteiten te melden , u leest ze hierna.

commissie Abdijtuin

De coördinator houdt een logboek bij waarin de werkzaamheden worden genoteerd. Een prima zaak zeker als aan het eind een jaarverslag moet worden gemaakt.
Dit jaar zijn enkele werkers naar de snoeicursus geweest in het kader van het uitbreiden van hun competenties.
Dit seizoen zijn dertig enten geknipt en opgehaald.
Over de tuin is zes kuub compost gestrooid om de structuur van de grond te verbeteren. Dit is deels gesponsord door kringloopwinkel ‘Keer op Keer’.
Ook de bomen in de Abdijtuin hebben last gehad van ziekten en plagen.
Deze worden o.a. bestreden door het plaatsen van vogelhuisjes, ophangen van bloempotjes als schuilplaats voor oorkruipers en het spuiten met olie en zeep.
De oogst van de pruimen was matig, van de kersen slecht, van de appels matig en van de peren goed.
Sinds 2023 is de jaarlijkse bijdrage van de Abdij van € 500,00 naar € 250,00
gegaan. Daar staat tegenover dat al het onderhoud van het gereedschap voor rekening is van de Abdij. De benodigde benzine is voor de helft voor rekening van de POM.
Enkele werkers van de commissie Abdijtuin hebben acte de présence gegeven
tijdens de ledenvergadering. Ook heeft er een uitwisseling plaats gevonden met de commissie Collectieboomgaard, waarbij vooral de uitstekende bakker Hans Kingma werd gewaardeerd.
Er zijn drie handsnoeischaren aangeschaft met subsidie van het fonds Betrekken bij Groen.
Het zou fijn zijn als er een schoffelmachine aangeschaft zou kunnen worden maar dan alleen als deze ook gesubsidieerd wordt door dit fonds. De secretaris regelt de aanvraag.
Ook is er een nieuwe plattegrond van de tuin in Excel gemaakt. Een flinke klus uitgevoerd door Hein, Arno en Gerard. Deze is opgehangen in de kantine en in de Abdij. Eén exemplaar is naar het bestuur gestuurd.
De schrijfwijze op de naambordjes bij de bomen is aangepast en enkele boompalen zijn vervangen. Drie dode bomen zijn vervangen. Ook is er organische mest en zeewierkalk opgebracht.
De Abdijtuin bestaat inmiddels al dertig jaar. Er zijn in die tijd al heel wat bomen vervangen. Voorgesteld wordt om dit planmatig voort te zetten en jaarlijks vijftien spilletjes (= struikvorm) te vervangen. Er is door allerlei oorzaken minder sap geproduceerd dan voorgaande jaren.
Het is wel weer de bedoeling om ook komend jaar sap van goede kwaliteit te persen. Gezocht wordt naar een firma die het in literflessen wil afleveren.
Daartoe zoeken we samenwerking met anderen om aan de vereiste hoeveelheid fruit te komen.
De ‘fruit plukdag’ van 27 september was een groot succes met negentien deelnemers. Na afloop waren er pannenkoeken met stroop.
Er is door de Abdij een vertrouwenspersoon in het kader van de actie tegen pesten aangesteld. Op het prikbord in de kantine hangen de contactgegevens.
De barbecue voor de werkers van 10 juni jl. in de Collectieboomgaard werd zeer gewaardeerd. “Het was een topdag”. Evenzo de open dag in de Abdijtuin van negen september. Er was een geweldige inzet van de werkers en anderen ondanks de hitte.
Tijdens de zomer waren er te weinig werkers. Dit is opgelost door een bordje te plaatsen met de vraag aan vrijwilligers zich te melden. Dit leverde vier reacties op waarmee de commissie weer op de gewenste sterkte van dertien personen is gekomen.
De aflevering van de bestelde bomen werd vanuit de Abdijtuin geregeld. Ook hier boden enkele werkers hun gewaardeerde medewerking.
Het jaar is afgesloten met een gezamenlijk lunch in het restaurant van de Abdij.

commissie Collectieboomgaard

Er is geen jaar hetzelfde! Ook niet na 20 jaar Collectie Boomgaard.
Dat geldt zeker voor afgelopen jaar. 2023 was een extreem jaar. De meeste boomgaarden leverden historisch weinig fruit. Het voorjaar was koud met weinig insecten. Het was een periode erg warm en droog en tenslotte kregen we een zware zomerstorm waar de hoog -en halfstam bomen erg onder geleden hebben. Of moeten we terugkijken naar 2022 toen in de zomer de bomen last hadden van droogte en er mogelijk daardoor sprake was van minder knopvorming? meta charset="utf-8">
De werkzaamheden in de boomgaard begonnen na het schrijven van het jaarverslag 2022 met het vervangen van een flink aantal halfstammen.
Met hulp van Nico en zijn kraantje zijn we doorgegaan met lucht en ruimte scheppen tussen de appelbomen en het vervangen van slecht groeiende peren. Ook in december 2023 zullen we hiermee doorgaan. We zorgen er zo voor dat de boomgaard ook de komende 20 jaar nog een aantrekkelijke aanblik heeft en kan voldoen aan haar doelstelling: het leveren van enthout.

In januari startten de negen werkers met het snoeien van de bomen. Vanwege lichamelijke ongemakken wilde een aantal van onze werkers alleen halfstammen snoeien. Tussen de hoogstamsnoeiers en halfstamsnoeiers ontstond een sportieve strijd bij het snoeien. Deze ging met name over het laag houden van de bomen, koppen eruit halen wat praktischer werkt en het hoger laten van de bomen waardoor beter de natuurlijke vorm van het ras goed zichtbaar is. Gelukkig bleef het bij een vriendelijke discussie. Ik herinner me dat onze drie wijze heren in 2003 ook al levendige discussies hadden over snoeiwijzen. Voor zover is er weinig veranderd in twintig jaar. N.B. Een zoon van een van de drie wijzen, Henry van Rooijen heeft voor ons al het snoeihout versnipperd.

We hebben redelijk veel verzoeken gehad om enthout te leveren. Het blijft een arbeidsintensieve klus voor de werkers. Een aantal rassen staat niet in de Collectieboomgaard en moet uit de Abdijtuin gehaald worden.
Er volgde een druk voorjaar en een dito zomer periode. We waren heel alert op de eerste spinselmotrupsjes die zichtbaar werden. Het handmatig verwijderen lukte dit jaar wel. Samen met het knippen van meeldauw en verzamelen van de dikkopjes kwam het trekken van waterloten een beetje in de knel. Nadat we besloten hadden hoe het mogelijk was om bloemstroken machinaal aan te leggen zonder Roundup te gebruiken gooide de nattigheid roet in het eten. In een optimaal bedje hebben we een verantwoord zaaimengsel gezaaid. Wekenlange droogte hebben we getrotseerd door regelmatig water te geven.
Uiteindelijk waren we heel trots op de bloemenzee. In hoever we een bijdrage hebben geleverd aan een meer evenwichtige biodiversiteit in de boomgaard en daarmee minder ziek en zeer in de boomgaard zal de tijd ons mogelijk leren. We zijn van plan om ook in het komende jaar de stroken weer in te zaaien.

Zoals in de inleiding al staat was de oogst matig. De appeloogst was slecht. De peren waren ook matig maar we hebben de appels voor het sap nog wel aan kunnen vullen met een aantal kisten peren zodat we toch nog 240 pakken sap van drie liter hebben kunnen laten persen. Een aantal goed dragende stoofperen en zoete appels heeft het leed voor de werkers nog enigszins kunnen verzachten. In de schuur staan voor hen nog een aantal kisten fruit voor eigen gebruik.

Na twintig jaar werken in de boomgaard gaat Ger Doodeman met pensioen.
Wat zullen wij zijn handigheid, schoffelsnelheid en snoeivaardigheid maar vooral zijn humor gaan missen. Als vereniging zijn wij hem heéeéeel veel dank verschuldigd. Dank je wel, Ger. Met Kees van ‘t Hoenderdal hebben wij een verse jonge kracht erbij gekregen. Als zoon van een fruitteler zal het werk in de boomgaard niet vreemd voor hem zijn.
Het blijft prettig werken in de boomgaard. De onderlinge verhoudingen zijn goed en bij de koffie met vaak taart van Hans is het erg gezellig. Binnenkort moeten we Piet een poosje missen. Hij krijgt een nieuwe knie. We zullen hem missen bij het snoeiwerk.

Het uitgevoerde DNA onderzoek heeft verdere duidelijkheid gebracht binnen de appelcollectie. DNA onderzoek bij onze perencollectie staat ook nog op ons wensenlijstje. De QR codes zijn nog niet geplaatst op onze roestvrij stalen naambordjes. De gegevens achter de codes moeten nog gecheckt worden of ze overeen komen met de ervaringen in de Collectieboomgaard. Ook de naamgeving van de bomen blijft een discussie punt.
In de Collectieboomgaard worden regionale rassen namen gebruikt. Deze namen en schrijfwijze zijn in het verleden vastgesteld door vier wijze heren. We zijn een Noord-Hollandse vereniging. In het DNA onderzoek worden nationale en internationale rassennamen gebruikt. Moeten wij onze regionale, Noord-Hollandse namen zo maar opgeven als eerste naam?
Namen zijn onderdeel van het Noord-Hollandse erfgoed. Moeten wij dit
erfgoed dat wij mogen beheren niet beschermen?
Genoeg om over na te denken.

commissie POMculinair

In 2023 zijn we als commissie drie keer bij elkaar geweest, wisselend bij de leden thuis. Onze vaste vergaderdag is maandag om 14,00 uur, dit jaar op 20 maart, 3 juli en 9 okt. Hier bespreken we de voorbereidingen voor de open dagen, blikken terug en wisselen we eventuele nieuwe ideeën uit. Ook de voorbereiding van de nieuwjaarsbijeenkomst hoort daarbij!

We zijn het jaar gestart door voor de nieuwjaarsbijeenkomst op twee januari weer voor de aanwezigen zelfgemaakte hapjes te verzorgen. De hapjes vonden gretig aftrek. De bijeenkomst vonden we echter wel erg snel na nieuwjaar!

Op de open dagen in de Collectieboomgaard en in Abdijtuin hebben we beurtelings onze kraam verzorgd. Onze ervaring is dat we in het vervolg heel kritisch willen kijken waar onze stand staat. Dat was in de Beemster minder gunstig. Doordat er voor in de boomgaard diverse kramen (niet van de POM) de aandacht trokken, kreeg onze kraam (achter in de boomgaard) o.i. minder belangstelling. We hebben hier zoals gewoonlijk weer allerlei door ons ingemaakt fruit laten proeven, de sappan gedemonstreerd, appelsap verkocht (zoveel dat we vroegtijdig uitverkocht waren) en losse appels verkocht. Natuurlijk ook veel informatie gegeven over het verwerken van fruit, zoals het drogen op verschillende manieren en jam en chutney maken.
Iedereen heeft enthousiast de kraam gerund!

Ook hebben we in het najaar weer fruit opgehaald uit de Collectieboomgaard, wat door ons is ingemaakt ten einde dat in 2024 op de open dagen te kunnen laten proeven!
De uitnodiging om bij een bestuursvergadering als POM culinair te zijn, kwam helaas te laat (door wisselen van secretariaat van de commissie).
Dit is telefonisch later rechtgezet.

In de loop van het jaar ontstond de behoefte een gezamenlijke activiteit te ondernemen, maar wat? We hebben toen ieder een bijdrage geleverd aan een gezamenlijke maaltijd (POM geïnspireerd) bij Riet thuis en hier heerlijk van genoten. Gezellig om ook eens in een andere hoedanigheid bij elkaar te komen! Voor herhaling vatbaar.

commissie PR (de koffer)

Ondanks het digitale tijdperk waarin we leven gaat veel informatie nog steeds op papier. Daarom worden jaarlijks de flyers en andere materialen nagekeken en zo nodig geactualiseerd.
Ondanks de mogelijkheid om via de website lid te worden gaan veel aanmeldingen toch via de inschrijfformulieren op de kraam.
En ook zijn ervaring is: “wat ontzettend leuk om te doen!”

commissie Boekenkist

Een nieuwe beheerder, een nieuwe aanpak. Ger Ernsting is begonnen met reorganiseren van de verzameling en Thijs gaat daarmee door. Kritisch kijken of we boeken moeten bewaren. De overtollige exemplaren gaan dan naar geïnteresseerde leden. Geeft ook ruimte voor nieuwe exemplaren. U ziet deze aangekondigd worden in ons POMblad in de rubriek Boekenkist nieuws.

commissie Snoeien

Er is ook dit seizoen weer een goed werk geleverd waaruit blijkt dat deze commissie een prima reclamebord is van de POM.
Doordat het snoeiseizoen over twee jaren loopt is er sprake van een gebroken boekhouding. Omdat dit ieder jaar zo is kan er wel een vergelijking worden gemaakt. De cijfers van het afgelopen snoeiseizoen zijn als volgt: tijdens 23 snoeidagen zijn er op 89 locaties 1550 bomen gesnoeid. Dit wordt gedaan bij eenmalige klanten maar er zijn ook jaarlijks terugkerende snoeiopdrachten. Het afrekenen kan contant maar wordt steeds vaker middels een overschrijving via een bank gedaan. De gebruikte tarieven zijn op hetzelfde niveau gebleven.
De snoeicapaciteit van tien snoeiers is voldoende, maar de gemiddelde leeftijd loopt wel op.
Niet vervelend voor de leden zelf maar wel een punt van zorg voor de toekomst van de commissie.
Ook dit jaar heeft Landschap Noord-Holland gezorgd voor de keuring van de ladders, ook die in eigendom zijn van de POM, zodat de snoeiers met goedgekeurd materiaal kunnen werken. Steeds vaker wordt daarbij gebruik gemaakt van elektrisch aangedreven gereedschap waarbij de ARBO-regels goed toegepast worden.

commissie Cursussen

Het cursusjaar is goed verlopen. De locatie in Tuitjenhorn is heel prettig en men ziet ons graag komen. Doordat de cursussen in voorgaande jaren niet door zijn gegaan door corona was het aantal deelnemers heel goed, alle basissnoeicursussen waren volgeboekt d.w.z. 20 of meer cursisten.
Het verhoogde cursusgeld maakt het werk voor de gewaardeerde coördinator prettiger. Niemand van de deelnemers heeft er een opmerking over gemaakt.

Aan de penningmeester is van iedere dag een financieel overzicht gezonden.
Aantal cursussen 6
Aantal cursisten: 91 Leden 39 Niet leden 47 5 gratis (werkers Abdij)

Van de docent Pé van der Gracht is afscheid genomen. Ook hier bedanken wij hem voor het vele werk dat hij tot nu toe heeft verricht voor onze vereniging. Rene de Weerd neemt het over. En als hij niet kan is een invaller beschikbaar.
Er is ook nog een basissnoeicursus gegeven in Beinsdorp op verzoek van Staatsbosbeheer onder leiding van Jan Romein en Piet Konijn.
Het cursusboek voor de cursus ziekten en plagen wordt opnieuw samengesteld. De huidige teksten en voorbeelden zijn voor de doorsnee deelnemers te uitgebreid. Bovendien gaan we meer de nadruk leggen op biologische bestrijding van ziekten en plagen. De docent van deze cursus heeft aangegeven dat hij er in de nabije toekomst mee gaat stoppen.

ledensnoeidagen

Deze zijn bedoeld om leden die de basissnoeicursus hebben gevolgd de gelegenheid te geven onder deskundige begeleiding te werken aan hun vaardigheden. De terugloop van het aantal deelnemers baart het bestuur zorgen. Zo is de snoeidag van 4 maart afgezegd omdat er slechts één aanmelding was. Gelukkig waren er meer voor 9 december waardoor deze wel is doorgegaan.

commissie Aanplantbemiddeling

We hebben dit jaar enkele veranderingen doorgevoerd zoals aangegeven in het jaarplan 2023. Dit hield in dat we niet langer bomen van De Batterijen afnemen, maar uitsluitend van de kweker Hengeveld in Aalten. Achteraf bleek dit een goede keuze: de Batterijen heeft een reorganisatie doorgevoerd die onder andere inhield dat het assortiment drastisch is ingeperkt en de prijzen aanzienlijk verhoogd zijn. Bomen enten op bestelling doen ze ook niet meer.

Omdat Hengeveld een beperkt eigen sortiment heeft hebben we in februari een behoorlijk aantal bomen laten enten. Deels waren die al besteld en de rest hebben we zelf gekozen. Leiddraad daarbij was het vermeerderen van onbekende rassen en ervaring uit het verleden betreffende veel gevraagde rassen.

Uiteindelijk zijn er 153 bomen besteld (54 H, 64 ½, 35 Str)1. Een klein deel (11) kwam uit het assortiment van Hengeveld. Daarnaast waren er 87 bomen extra. (34 H, 30 ½, 23 Str)1.. Die waren deels voor onze eigen collectie en verder hebben we op de uitleverdag nog een aantal verkocht en ook bij een extra verkoop kort voor de kerst. We hebben nu nog 30 bomen over (13 H, 14 ½, 3 Str)1. die opgekuild staan in de Collectieboomgaard. Totaal zijn er 210 bomen verkocht.

Al met al is deze gewijzigde opzet mij (Cees Vroegop) goed bevallen. Er was veel minder stress over de levering van de bomen, de mensen hebben bijna alles gekregen wat ze besteld hadden en we hebben de prijzen zelfs iets kunnen verlagen ten opzichte van het vorig jaar. Het slagingspercentage van de enten was boven de 95% en de kwaliteit van de bomen was goed.

Ik heb enkele mensen doorverwezen naar Weigelia. Hoeveel er uiteindelijk naartoe zijn gegaan is onbekend.

Wat betreft de advisering was het een rustig jaar. In het voorjaar hebben we twee maal in de boomgaard mensen ontvangen, van de gemeente Medemblik en van PWN. Later niets meer van vernomen. Verder geen bezoek aan andere locaties.

Voor 2024 zijn tot nu toe al weer 14 bomen besteld (1 H, 6 ½, 7 Str).
1. H = hoogstam, ½ = halfstam, Str = struik of spilletje

commissie Determinatie 1.

Deelnemers in de commissie:
Peter Conijn, Thijs Jostmeijer, Bert Tessel, Kees Vlaar, Geo de Kruijk, Rogier Tan, Cees Wonder, Guido Hendriks en Jan Lankelma (inventarisatie).

De commissie is in 2023 met één nieuw lid uitgebreid, Guido Hendriks, jong en enthousiast!
Dit jaar kwamen we - misschien - de Spaanse Gulderling tegen in Oude Niedorp – 2 bomen waar we enthout van hebben geknipt en die we gaan openten. We hebben tot nu toe geen bevestiging gekregen van andere determineerders in het land, het zou een toeval zaailing kunnen zijn.

In 2023 is er gedetermineerd op de gebruikelijke plaatsen,


Haarlem is weer niet doorgegaan, Wieringen is afgeblazen vanwege ziekte van Bert.
Door de slechte oogst in 2023 hebben we veel minder aanbod gehad, ongeveer de helft minder als in 2022. We hebben vier avonden nodig gehad om alle aangeboden rassen alsnog een naam te geven.
Wij hebben 90% van de aangeboden rassen thuis kunnen brengen. We hebben ongeveer 25 determinatieformulieren verwerkt – circa 100 rassen. Ik denk dat we kwalitatief een redelijk tot goed niveau hadden net als vorig jaar
We hebben samen met Jan Lankelma verder gewerkt aan de inventarisatie website – zie zijn verslag. Het online determinatieprogramma hebben we heel regelmatig gebruikt, het wordt steeds beter. Jan heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd, waardoor het programma gebruiksvriendelijker is geworden.
Wij hebben weer van zo’n 70 perenrassen de 30 kenmerken in het systeem ingevoerd. Het invoeren van pluktijden is nog niet van de grond gekomen, gaan we volgend jaar mee verder.
Vooral Geo en ik zijn druk bezig geweest met allerlei activiteiten voor het Nederlands Fruit Netwerk (NFN). Het DNA onderzoek is ook in 2023 niet gepubliceerd. Het zal eerste helft 2024 worden volgens de deskundigen!
We hebben een aantal rassen vergeleken met elkaar om tot overeenstemming te komen over de naamgeving van bepaalde rassen.
Een ander project waar een werkgroep van het NFN al vijf jaar mee bezig is, is het bepalen van welke appelrassen tot ons Nederlands erfgoed behoren.
We hebben nu alle rassen doorgenomen waarvan de aangesloten deelnemers vonden dat het erfgoed is en urgent in de zin van bijna nergens meer te vinden.
We zijn nu bezig met een tweede ronde om alles nog eens door te nemen, we hebben in de afgelopen vijf jaar heel veel nieuwe informatie verzameld.
Besloten is dat Bert Tessel met ingang van 2024 de determinatiegroep gaat coördineren.

I>commissie Determinatie 2
website-deel: inventarisatie
In 2023 is er op het gebied van inventarisatie wederom niet veel gebeurd.
Er staan nog steeds rond de 15.000 fruitbomen in het bestand van de POM, grotendeels in Noord-Holland. Het is bij de POM helaas niet altijd bekend welk deel van deze bomen er nog staat en zo ja in welke conditie deze verkeren. Het enige wat kan worden gedaan binnen de beperkte mogelijkheden is de grotere boomgaarden bijhouden, zeg 40-50 bomen of meer. Dan gaat het om zo’n vijfduizend bomen.
Op het gebied van determinatie van appels en ook peren is meer voortgang geboekt. De help-teksten zijn uitgebreid en verbeterd, kenmerken toegevoegd etc. Vooral voor peren is er veel veranderd - vanaf helemaal niets is er nu een basis van 145 peren in de determinatie. De volgende tabel geeft een overzicht van de huidige situatie

appelsperen
Aantal rassen in de determinatie-tabellen 212 145
Aantal kenmerken 49 40
Vulling van waarden voor alle rassen [%] 94 74
Gemiddeld aantal waarden per ras, per kenmerk 1.4 0.9


Verder zijn alle voorbeeldplaatjes in de determinatie vervangen door nieuwe zelfgemaakte exemplaren. Deze zijn gemaakt om de verschillende waarden voor vorm, kelk, steel en klokhuis bij appels en peren beter te illustreren.
Er is een nieuwe sectie voor pluktijden gemaakt, maar deze is dit jaar niet goed van de grond gekomen door een gebrek aan fruit of vroeg geplukt fruit. Misschien volgend jaar beter.
Het determinatiedeel is enige duizenden keren getest en daarbij bleek dat het bijna altijd mogelijk was om bekend fruit correct te determineren. Alleen voor de gevallen waar fruit geen enkel bijzonder kenmerk heeft lukt het soms niet om tot een uniek antwoord te komen. Dat is op zich juist goed, want de menselijke factor moet ook een rol blijven spelen bij dit soort zaken.
Het ‘zoeken’ naar rassen op basis van bepaalde criteria gebeurt nu op basis van de gegevens in de determinatie. Dit levert veel nauwkeuriger resultaten dan in de oude vorm.
Voor het jaar 2024 staat op het programma het verder invullen van kenmerken voor appels en vooral voor de peren, een betere registratie van pluktijden en het maken van landkaartjes van boomgaarden.
Het is de bedoeling dat voor een willekeurige boomgaard dan een plattegrond kan worden gemaakt, waarbij de (afgekorte) ras naam bij elke boom staat. Als de boomgaard te groot is, kan hij worden opgedeeld in stukken, die wel op een A4-tje passen.

Redactie
De redactie heeft in het verslagjaar de gebruikelijke vier kwartaalbladen het licht doen zien. Er zijn enkele vaste scribenten die regelmatig hun bijdragen leveren waarvoor wij ze uiteraard zeer dankbaar zijn. Daarnaast zijn er de kritische lezers die er voor zorgen dat ons blad ‘bijna’ foutloos van de persen rolt.
Deze persen staan nog steeds bij de drukkerij van Maatwerk Grafisch van de GGZ in Heiloo. De oplage schommelt rond de 750 , maar twee keer bleek het noodzakelijk om een extra oplage te laten drukken.
Het aantal adverteerders is gelijk gebleven, met twee kandidaten gaan we binnenkort in gesprek. Uiteraard is er ruimte voor meerdere.
Er zijn in 2023 drie nieuwsbrieven uitgebracht. Deze voorzien duidelijk in een behoefte. Van de 733 leden zijn er 711 met een e-mailadres. Niet iedereen geeft wijziging van dit adres door waardoor de nieuwsbrieven niet altijd aankomen.
Op het verzoek om versterking van de redactie is één reactie binnen gekomen. Daar zal contact mee opgenomen worden.

Bestuur

Het bestuur heeft in dit verslagjaar elf keer vergaderd en tijdens de Algemene Ledenvergadering van 22 maart afscheid genomen van voorzitter Vroegop.
Omdat er geen opvolger voorhanden is heeft het bestuur besloten om de bestuursleden ‘zonder functie’ bij toerbeurt een kwartaal het voorzitterschap te laten waarnemen. Als bestuurslid zijn benoemd Bea Jonker-Otjes en Thijs Jostmeijer.
Er is de mogelijkheid om een bestuursvergadering bij te wonen om te zien of dit iets voor u is. Neem dan voor zo’n snuffelstage contact op met het secretariaat.
Het is en blijft een heel leuke bezigheid om een vereniging met zoveel enthousiaste vrijwilligers aan te sturen. Het is mede dankzij hen dat we kunnen voldoen aan onze doelstelling: ‘het stimuleren van de aanplant van oude fruitrassen en het behoud van hoogstamfruitbomen in Noord-Holland’.

Namens het bestuur,
Cor Donkervoort, secretaris