Jaarplan 2024

Als reactie op de vraag uit de ledenvergadering van vorig jaar is het bestuur begonnen met het opstellen van een meerjarenplan. Dit is in concept klaar maar wij willen het dit jaar verder uitwerken alvorens het voor te leggen aan de leden.

Behalve de activiteiten rond de dagelijkse gang van zaken zijn er ook nieuwe ontwikkelingen die tijd en aandacht vragen en door het bestuur opgepakt worden.

Met stip op één staat de zorg voor het in stand houden van ons vrijwilligersbestand. Van de ruim zevenhonderd leden zijn er slechts enkele tientallen actief als vrijwilliger in de diverse commissies.
Met het stijgen van de gemiddelde leeftijd en het krimpen van de aantallen wordt het lastiger om alle activiteiten te bemensen en wordt de druk op de overige werkers steeds groter.
Behalve uitbreiding en verjonging van het vrijwilligersbestand streeft het bestuur ook naar het vergroten van kennis en vaardigheden.

Dat het lastig is om mensen te vinden die verantwoordelijkheid willen nemen voor het reilen en zeilen van onze vereniging blijkt wel uit de zoektocht naar een voorzitter.
De bestuursleden nemen hun verantwoordelijkheid door deze functie bij toerbeurt te vervullen maar het mag duidelijk zijn dat dit geen ideale situatie is. Ook de zoektocht naar uitbreiding van de redactie gaat door.

Het in stand houden van de beide boomgaarden heeft uiteraard prioriteit.
Na ruim twintig jaar Collectieboomgaard en dertig jaar Abdijtuin is het nodig om het bomenbestand kritisch te bekijken en zo nodig tot verjonging over te gaan.

De komende resultaten van het DNA-onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Fruit Netwerk (NFN) spelen hierbij een belangrijke rol.
Dit wordt onder andere zichtbaar gemaakt door het toegankelijk maken van informatie middels het plaatsen van QR-codes op de naambordjes bij de bomen waarvan de info correct is.

Al met al meer dan genoeg werk om veel mensen met een POM-hart bezig te houden.